Макар и вече минали изборите в Сърница отново се прехвърлиха в пленарна зала и „нагорещиха" страстите между политическите партии. „ДПС спечели изборите за кмет на община Сърница", гордо заяви от парламентарната трибуна народният представител от ДПС Мустафа Карадайъ и добави, че тази победа е изненада само за лидерите на онези политически сили, които са виждали движението в кривото огледало на политическото си пристрастие и безпомощност едновременно.

ГЕРБ и Реформаторския блок се оказаха в свой паралелен свят, в който политиката е сведена до аритметичен сбор", обясни Карадайъ, но предупреди колегите си, че политиката не е аритметика, 1 плюс 1 не само не е две, но и рискува да бъде по-малко от 1", каза Карадайъ.

С поглед към ГЕРБ депутатът от ДПС дори предположи, че премиерът Бойко Борисов би спечелил повече на изборите в Сърница, ако се е бил явил сам на балотажа. „Победата на Неби Бозов, победата на ДПС е победа на демокрацията над репресията, на свободната воля над агресията", продължи с похвалите народният избраник от движението.

Той обаче призова управляващите да намерят сили да не прибягват до изкушението да превърнат държавната машина за натиск върху българските граждани. „Напомняме, че отговорното поведение на ДПС след евроизборите направи възможно днес да сте на власт, за да я използвате срещу нас абсолютно брутално", припомни още Мустафа Карадайъ.

И днес от ДПС поискаха зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов да се извини за твърдението му, че от ДПС обвиняват кандидата на ГЕРБ Мустафа Аликанов, че е „продал вярата си и се е превърнал в гяур".

„Г-н Цветанов нима допускате, че Мустафа може да нарече Мустафа друговерец?", попита депутатът от движението за права и свободи и отново изтъкна, че използва синоним на думата, защото тя е много грозна.

„Все още имате шанс да поднесете извинения", го прикани Карадайъ и предупреди, че ако не чуят извинения от движението ще прибегнат до нашия, но и до европейския съд.

От Патриотичния фронт не пропуснаха да се включат в спора за Сърница, европейските ценности, репресията на управляващите. „Бяхме свидетели на едно арогантно и нагло изказване от името на ДПС. В лицето на оратора виждаме новото попълнение от безотговорни и арогантни политици, които се генерират на килограм в сараите на Доган", разчете думите на Мустафа Карадайъ съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ продължи: „Не може да ни поучавате на завален български език, да ни предавате уроци по демократизъм. Точно вие ли ще говорите за икономическо подтисничество?", запита Симеонов. „Нима има една община, управлявана от вас, която да не стене от икономическа репресия?", продължи патриотът.

С поглед към изборите в Сърница Симеонов поиска да разбере от ДПС: „Защо след приключване на изборния ден по време на зарята виеше ходжата от минарето? Какво виеше той от минарето", се зачуди Валери Симеонов и предположи, че може би това са били поздравления на неразбираем език.

Съпредседателят на ПФ реши да разнообрази изказването си и показа от парламентарната трибуна станалия известен часовник с логото на ДПС. „Ето часовника, с който купувахте гласове", обяви Симеонов и обърна внимание на депутатите, че секундарникът върви назад. „Откакто спечелихте изборите, времето за Сърница върви назад", установи още патриотът.

Думите му очаквано предизвикаха недоволство в движението. „Валери, имаш огромно желание да ме предизвикаш", подчерта зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов. „Един човек да заяви, че свещеникът на една религия "вие" - това е много далеч от европейските ценности. Все едно аз да кажа, че попа в църквата вие, а не пее. Вие виете, защото не сте част от цивилизацията", отвърна на удара на ПФ Имамов.

Цветан Цветанов също реагира на изявлението на ДПС. "Нека да не бъдем тези, които да провокират изкуственото напрежение сред хората в смесените региони", настоя той. Потвърждавам това, което съм казал, каза заместник-председателят на ГЕРБ.

Това му било предадено от структурите на ГЕРБ в Сърница. "Когато има капания, когато има висок градус на напрежение, ние като отговорни политици трябва да говорим за намаляване на подобно напрежение", призова Цветанов.

"Да не се стига до висок градус на напрежение на местните избори, които предстоят след няколко месеца", поиска той. "Нека бъдем над тези дребнотемия, които някой иска да развива", заяви Цветан Цветанов. "Смятам, че в Сърница нямаше нормална предизборна кампания", изтъкна той и настоя на местните избори кампанията да е нормална, за да могат хората да си говорят спокойно.