Депутатите решиха да отменят зеления сертификат за достъп в сградите на парламента, решението влиза в сила от понеделник, 14 март. "За" гласуваха 157 народни представители, въздържа се 1, против бяха трима.

Предложението е на ПГ на "Възраждане". В дебата думата взе Костадин Костадинов, който обясни, че решението синхронизира режима за достъп в НС с режима в другите сгради в цялата страна от вчера. Той смята, че ще се ликвидира един афоризъм, тъй като дори хора с три ваксини се разболели от коронавирус

ИТН настоя за по-ранно отпадане на зеления сертификат и тестовете за COVID-19

ИТН настоя за по-ранно отпадане на зеления сертификат и тестовете за COVID-19

В момента усложняват само административно живота

Тошко Йорданов от ИТН поиска въздържане от дълги изказвания по темата и направо гласуване, а Ива Митева го допълни решението да влезе в сила от понеделник, 14 март. Александър Симидчиев от ДБ каза, че групата подкрепя, но протестира, че не е разпределено за гласуване в Комисията по здравеопазване, тъй като това е медицински въпрос, който днес пак се политизирал, а болестта не е митична.

Георги Михайлов от БСП също се спря на политизирането на темата и каза, че разделянето със зеления сертификат и страха за пандемията от коронавирус ще отминат трудно. Той обяви, че партията му ще подкрепи решението.

ИТН е против зеления сертификат, но не подкрепя протеста на Възраждане, бил политически

ИТН е против зеления сертификат, но не подкрепя протеста на Възраждане, бил политически

Андрей Чорбанов заяви, че исканията не са само за сертификата, а има и много други

Асен Тонев от ПП и председател на Комисията по здравеопазване говори от гледната точка на лекар, че е имало твърде много политически изказвания от трибуната. Тонев се надява да няма повече такива вълни и препоръча да не се консултира никой с депутата от Възраждане Цончо Ганев, а да отиде при добър лекар.

Костадинов му отговори обаче, че Народното събрание не е лозаро-винарска камара, а най-политическият орган в държавата и наистина темата се политизира, дори сред лекарите не е имало единомислие, след това посочи, че и днес решението ще е политическо. За него това е било "психопандемия". 

Николай Габровски: Отпадането на зеления сертификат помага психологически

Николай Габровски: Отпадането на зеления сертификат помага психологически

Зеленият сертификат стана инструмент за съпротива в политическия живот