Няма предвидени неустойки по договора за първите Ф-16. Все пак, САЩ е готова да ни подпомогне по някакъв начин със способности. Офертата на американската страна за втората партида Ф-16 включва двигатели и въоръжение. Това стана ясно от отговора на военния министър Драгомир Заков пред ресорната парламентарна комисия.

Въпросът е поставян, стана ясно от думите му. Договорът е между двете правителства и неустойки не се предвиждат. Възможно е САЩ да ни помогне в охраната на въздушното пространство заради забавянето в доставката на Ф- 16.

Депутатите смятат по-скъпи ли са вторите Ф-16

Депутатите смятат по-скъпи ли са вторите Ф-16

Христо Иванов: Най-скъпото е да не се вземат решения в тази ситуация

Не можем да загубим способности във ВВС, каза още Драгомир Заков. През първото тримесечие на 2025 най-рано можем да получим нови изтребители. Загубата на способност веднъж много трудно може да се върне, по думите на военния министър. Трябва да придобиваме способности, още веднъж подчерта той. Заради войната в Украйна няма много опции за ремонт на нашите МИГ-ове. Само в Полша можем да ги ремонтираме. Мини в българската акватория на Черно море не са открити. ВМС има капацитет да неутрализира мини от Украйна.

Има сериозно наблюдение на българската акватория, увери министър Заков. Тече сериозна координация между България,Турция и Румъния, подчерта още той. Български войници и танкове не отиват в Украйна, по думите на министъра. За инцидента с камион на военните Заков обясни, че нашите военни са в добро здравословно състояние. Няма данни техниката да е дала дефект, според данните на военния министър.

По-късно след заседанието министърът уточни, че цена за вторите Ф-16 все още няма. Американският конгрес е представил максимума, в рамките на който трябва да се намести офертата на американската администрация. Дали ще махнем въоръжение, дали ще работим по видове пакети, това е въпрос на разговори с американската страна, поясни Драгомир Заков. Има различни опции, подчерта той. Правилата, по които се осъществява самата сделка обаче, са предварително определени.

Иначе Ф-16, по мнението му, е изключителен шанс за българските въоръжени сили. Ще търсим подкрепата не само на Народното събрание, но и на българските граждани, увери военният министър. Ще трябва да има нов проект за инвестиционен разход. Той ще бъде внесен, когато правителството е готово с него и има офертата на американската страна. До един месец, според него, ще има оферта.

В рамките на комисията Драгомир Заков отговори и на въпрос за ситуацията с българските моряци, които вече месец за блокирани край бреговете на Украйна. Полагат се всички усилия за спасяване на българските моряци от Украйна. "Ситуацията е изключително сложна и не бива да се поемат рискове за живота им, допълни министър Заков.