Депутатите смятат по-скъпи ли са вторите Ф-16 от Америка. За "Продължаваме промяната" офертата е по-ниска от първата, за левицата е по-скъпа.

Благовест Белев от ПП смята, че предложението за втората доставка на Ф-16 трябва да бъде внимателно огледано. Цената, която предлагат САЩ, е по-ниска от цената, на която ние закупуване първите осем самолета, което за мен е знак, че САЩ имат доверие на България като търговски партньор и съюзник в НАТО, подчерта в кулоарите на Народното събрание Белев. Депутатът не е съгласен с фиксираната от Румен Радев дата от 2030 г. за пълноценно патрулиране с ескадрилата от Ф-16.

За Борислав Гуцанов от БСП е абсурдно това, което се случа в момента. Служебният кабинет е изпратил през лятото писмо до САЩ с коментар за втората доставка самолети. За него първите самолети са на безумно висока цена, сега втората доставка била на още по-висока цена. Как е възможно служебният кабинет да си позволява да прави подобни действия, изненадан е червеният депутат.

ГЕРБ обвиниха Петков, че не е чел офертата за изтребителите

ГЕРБ обвиниха Петков, че не е чел офертата за изтребителите

Премиерът да отиде в МО да се запознае с офертата, съветват още от партията на Бойко Борисов

Темата, по мнението му, трябвало да се обсъди в Народното събрание. На нас са ни нужни силни ВВС, но не и по този начин, смятат червените.

Нямаме отбрана, притеснен е и Христо Иванов от ДБ. Това е ужасно скъпо, цената на това е огромна, подчерта той. Според него страната ни трябва решително да инвестира в модернизация на армията си. Трябва да се преговаря и да се търсят изгодни оферти, според него. Нямало съмнение обаче в нуждата от модернизация на армията ни, а най-скъпото е да не се вземат решения в тази ситуация.

Кирил Петков за Ф-16: Oще нямаме оферта от САЩ

Кирил Петков за Ф-16: Oще нямаме оферта от САЩ

Процедурата ще е по-прозрачна от предишната, обеща премиерът

Депутатът от ИТН Тошко Йорданов коментира пред журналисти закупуването на още изтребители. "Ние имаме няколко стари МИГ-29, не знам колко от тях са функционални. Естествено, че е необхдимо да имаме някакви способности, повече от логично е", смята народният представител. Тук проблемът е начинът, по който предната партида Ф-16 все още е само на хартия, смята обаче депутатът.