САЩ изпращат значителна военна сила в Източна и Централна Европа. Това стана ясно от съвместната пресконференция на президента Росен Плевнелиев и полския му колега Анджей Дуда, който е на посещение в София.

И двамата поискаха повече присъствие на НАТО на Източния фланг на Европа.

"Военното присъствие на НАТО в региона безспорно трябва да се увеличи. Споделяме този важен приоритет", даде тон българският президент. Заедно сме по-силни, това си казахме днес, изтъкна Росен Плевнелиев.

В рамките на обсъждане темата за Русия и анексирането на Крим двете страни са подкрепяли суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Трябвало да има диалог с Русия. Но да си говорим само не е достатъчно, трябва да бъдем готови и да се защитим, смята Плевнелиев по повод Европейския съвет следващата седмица по темата Русия.

Трябвало да имаме засилено военно сътрудничество с НАТО и готовност за действие. Днес се намираме в изключително турбулентен и труден период за човечеството, смята президентът. Според него Русия демонстрирала непредсказуемост с прелитанията си над чужди въздушни пространства.

Това ни притеснявало, но и мотивирало според него. Рано или късно Русия трябвало да се върне към предсказуемостта и да се откаже от агресивността.

Имаме общи цели, изтъкна и полският президент Анджей Дуда. Нямаме никакви съмнения, че НАТО трябва да покаже своята кохезия, солидарност и отговорност, смята той.

Проблемите в нашата част на света били видими в последните години. Отговорът на НАТО по този въпрос трябва да бъде еднозначен, каза Дуда и посочи, че НАТО трябва да увеличи военното си присъствие в региона.

По мнението му Централна и Източна Европа имали нужда да се почувстват по-сигурно.
С Русия трябва да се разговаря, смята полският президент. Федерацията не трябвало да се изолира, но тя трябвало да спазва демократичните норми. НАТО трябва да бъде жив организъм, смята Анджей Дуда и отново поиска повече присъствие на Алианса в региона.

Според него Русия тествала НАТО дали е силен. Самият полски президент изрази радостта си от новината, че-САЩ насочват значителни военни сили към Европа - включително в Средна и Източна Европа. По този начин ще осигурят присъствието на НАТО в тази част от света, уведоми Анджей Дуда.

Съюзът трябва да покаже характер пред Русия, но не трябва да затваря вратите за диалог, подчерта той. И двамата държавни глави искат повече пари за отбрана за армиите на Полша и България.

Стана ясно още, че очакваме тази година двойно повече полски туристи. Досега те са били около 260 000, но сега техният ръст скачал двойно. От думите на българския президент стана ясно, че с Полша сме на едно мнение за енергетиката - трябвало повече сътрудничесто и по-малко геополитика. Залагаме на принципи, а не само на интереси, поясни държавният глава.

Динамика имало и в икономическото сътрудничество между двете държави. Плевнелиев е доволен, че по достоен начин Полша ремонтира двигателите на нашите МИГ-ове.
Миграционната криза и тероризмът също са били обект на разговорите между двамата държавни глави.

Иначе и двамата държавни глави са категорични за панамските досиета - данъци трябва да се плащат.