С традиционен протест от партия „Атака“ заклеймиха за пореден път САЩ като страната, която сее зло по целия свят. Стотина партийни привърженици развяха руски и български знамена пред посолството на Щатите в столицата под мотото „САЩ – военнопрестъпници“.

Причина за протеста е 72-годишнината от „най-зловещите и варварски бомбардировки в София“, както прогласява партийната телевизия на лидера Волен Сидеров.

Пред своите поддръжници той определи Америка за бункер на злото, като изтъкна, че тя има700 военни бази по цял свят. За него: "Американците живеят на гърба на целия свят, ограбват го, но губят мощ и това става все по-видно. Те вече са на глинени крака", доволен е лидерът на националистите. По думите му България се управлява от хора, които отиват в турското или американското посолство и получават директиви да унищожават страната си.

Според атакистите днес се бележи годишнина от първата комбинирана атака над България, която започва на днешния ден преди 72 години -  около 12 часа, когато сирените възвестяват приближаването на вражески самолети.

180 американски бомбардировачи и 100 изтребителя са бомбардирали столицата ни, като най-страшно е било през нощта срещу 11 януари, твърдят от „Атака“, когато са ударени и крайните кватали на деня, а голяма част от центъра е разрушена. Според демонстрантите над 2 хиляди софиянци тогава са убити или безследно изчезнали. В последните години партията на националистите традиционно провежда демонстрация пред американското посолство у нас на този ден.

Районът днес е обезопасен с присъствието на служители на реда. Митингът обаче е разположен така, че движението по улицата пред посолството да не е смущавано и автомобилите се придвижват нормално.