Развитието на кризата в Сирия изостря българските страхове, че новата Студена война може да прерасне в гореща. Симпатиите към Русия не се увеличават, но бележат съществен ръст антизападните настроения.  

Над половината (55%) от пълнолетните българи са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства. Това показват данните от последното национално представително изследване на Агенция "АФИС".

Снимка 352087

Източник: Афис

На обратното мнение - че напрежението ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво.

На въпрос кой се стреми към конфликт между Запада и Русия, 44% отговарят, че "главно Западът" желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор - "главно Русия".

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

На въпрос ако подобно напрежение се запази или нарасне, каква трябва да бъде позицията на България, категорично преобладаващият отговор на 64% от анкетираните е - "възможно най-неутрална". Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% - на страната на Русия.

Снимка 352088

Източник: Афис

Влияе ли случващото се на международната арена на вътрешнополитическите нагласи и ориентации? Отговорът е и не, и да, отговарят от "Афис". Промяна в електоралните нагласи няма. Ако сега се стигне до избори за Народно събрание, в новия парламент ще попаднат в низходящ ред ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. За сметка на това рязко е скочил делът на гражданите, които не възнамеряват да подкрепят нито една партия или коалиция - от 29% на 36%.

Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Рязък спад на доверието от "Афис" регистрират спрямо Европейския съюз и Българската армия - съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец. За сметка на това с 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция

Снимка 352089

Източник: Афис

От друга страна, като най-адекватна и близка до позицията на мнозинството от хората се възприема позицията на трима от политическите лидери - Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически лидери спада.

Всичко това едва ли може да се тълкува като изненада. Борисов, наред с няколко страни в ЕС, се въздържа да даде безрезервна подкрепа за акцията на трите западни страни в Сирия, преди това и по казуса "Скрипал". С това се доближи до доминиращото обществено мнение по въпроса

Повечето европейци подозират Русия за отравянето на Скрипал

Повечето европейци подозират Русия за отравянето на Скрипал

Но европейците на континента по-рядко виждат Русия като заплаха за техните страни

Симпатиите към Русия нито намаляват, нито се увеличават, но за сметка на това бележат съществен ръст антизападните настроения.

Агенция "АФИС" е осъществила проучването в периода 13-17 април. Интервюирани пряко "лице в лице" в техните домове са били 1021 пълнолетни български граждани.