С доближаването на крайния срок по Конституция за съставяне на правителство - днес до 17 часа в петък, става все по-малко вероятно съставяне на правителство с първия мандат, връчен от президента Румен Радев на "Продължаваме промяната". Това мнение изрази на брифинг в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Да, това е добър извод от законите на термодинамиката - колкото повече изтича времето, толкова повече изтича", отговори на въпрос на News.bg дали с всеки час конструирането на кабинет става все по-невъзможно Иванов.

ПП все още нямат 121 депутатски гласа

ПП все още нямат 121 депутатски гласа

До този момент подкрепа са заявили коалиционните партньори БСП и "Демократична България

Но подчерта - най-добрият вариант би бил съставяне на кабинет още с първия мандат. "Следващият период от една година ще бъде ключов за справянето с една поредица от кризи и завършването на интеграцията на България в Европейския съюз и НАТО. Това е периодът, в който можем да направим решителна крачка към еврозоната, към Шенген, да завършим съдебната реформа и да решим проблемите с Плана за възстановяване. Ако изпуснем този времеви период да се фокусираме върху тези решения, а вместо това хвърлим страната в още един кръг на конфронтация и политическа неизвестност, това може да окаже изключително вредоносно."

Основната тема на брифинга на ДБ обаче бе друг - "градската десница" заяви ясна готовност да приеме третия мандат за съставяне на правителство от страна на президента Радев.

За нормален диалог Тошко Йорданов залага на третия мандат

За нормален диалог Тошко Йорданов залага на третия мандат

ИТН не са получили официална покана от ПП за търсене на подкрепа за правителство, начело с Асен Василев

"Готови сме да участваме в по-нататъшни консултации, смятаме, че ако първият мандат не бъде успешен, би било добре да има още един кръг на консултации преди третия мандат. Искаме да заявим също така, че "Демократична България" е готова да й бъде даден третия мандат и отговорно, диалогично, с поглед върху националните приоритети да направи възможното за съставяне на правителство", изрази готовност Иванов. И подчерта - формацията му била доказала, че е отговорна и способна да води конструктивен диалог.

За разлика от позицията си в предишния 46-ия парламент, ДБ не затвориха вратата за преговори, ако третия мандат бъде връчен на БСП. "Всички реалистични шансове за съставяне на управление, което наистина да продължи реализирането на промени и реформи, трябва да бъдат подкрепени. Затова не мисля, че можем да си позволим да затваряме врати", посочи Иванов.

"Алфа Рисърч": Отново 7 партии в парламента, но без ИТН при избори днес

"Алфа Рисърч": Отново 7 партии в парламента, но без ИТН при избори днес

Българите са разединени искат ли предсрочни избори, или не