Декларация срещу дезинформацията около силовите структури на Министерство на отбраната, МВР и ДАНС представиха от Асоциацията на комуникационните и информационни специалисти.

В декларацията се посочва, че те не приемат предложението държавните служители да плащат здравни и социални осигуровки, т.е. да се променя сега действащия закон.

От асоциацията категорично обявиха, че не приемат и твърденията на министъра на отбраната Аню Ангелов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за компенсиране на реалните доходи на полицаи и военнослужещи с увеличаване на парите за храна и дрехи например.
Според тях това е опит за подмяна на законови норми с вътрешно ведомствени разпоредби.

От асоциацията заявиха още, че са готови да участват със специалисти в работни групи на трите ведомства или към МС за изготвяне на мерки за излизане на България от кризата без това да се отрази негативно на реда, сигурността или отбраната.

Мълчахме, работихме, проучвахме нещата. Не сме оптимисти за това, което се случва и ще се случва в близките 9 месеца", каза председателя о.з. полковник Иван Кьосев.
Асоциацията на бившите служители от МО, МВР и ДАНС бе създадена преди 9 месеца.

От организацията се противопоставиха и на практиката да се информира населението за слабостите в материалното и техническото осигуряване на силовите структури. Проблемите, според тях, трябва да се решават от работни групи на експерти с участието на представители на неправителствените организации.

От асоциацията настояха и всички фирми изпълнители на проекти на трите ведомства да си получат парите за свършена работа и да продължат дейността по неотложни проекти, които въпреки проблемите с финансирането са в интерес на сигурността. Декларацията ще бъде изпратена утре до премиера Бойко Борисов, министъра на отбраната Аню Ангелов, вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на ДАНС Цветлин Йовчев.

От асоциацията заявиха още , че никой до момента не е информиран, че от бюджета на страната България плаща огромни суми за издръжката на нашите контингенти в Афганистан, а преди и в Ирак. Тези хора материално и технически участват в тези мисии в условия на оскъдица, изтъкват бившите военни.
На българския контингент добронамерено и безвъзмездно пък се помага от чужди контингенти, предимно Холандия и Германия.

Същевременно България редовно плаща високите си вноски като член на НАТО, както има и разходи за подпомагане на някои страни кандидатки за членове на НАТО. Тези суми излизат от джоба на нашия данъкоплатец, т.е. на българските военни, посочи още Кьосев.