Регионалното сътрудничество е предварително условие за дългосрочна енергийна стабилност на страните от Югоизточна Европа.

Това становище споделят балкански лидери, които участват в регионална среща на върха в Охрид, посветена на дългосрочната енергийна стабилност, предаде БНР.

Регионалният подход като най-важен за сигурността в снабдяването с енергия изтъкна българският вицепрезидент Ангел Марин, който посочи, че сигурността и стабилността в снабдяването с електроенергия са задължително условие за интегриране в ЕС.

Засилването на партньорството между всички страни от Югоизточна Европа е най-ефикасният начин за енергийна сигурност, подчерта той, като посочи, че с подписването в Атина на Договора за енергийна общност страните от региона са направили изключителна стъпка.

Ролята на България като фактор на стабилност в Югоизточна Европа през изминалия период е признат факт от европейските партньори, но не се оценява достатъчно нейния принос за стабилността като важен производител и износител на енергия, каза Марин и допълни, че през изминалия период България е покривала от 45 до 100 процента от дефицита на енергия в региона.

По думите му вече се виждат и негативните ефекти за енергийната стабилност от спирането на блокове на АЕЦ Козлодуй.

Ангел Марин заяви, че България е твърдо решена да работи за изграждането на нови електроенергийни производствени мощности с използване и на атомна енергия.