Ерата на безнаказаността отмина. Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в изказването си по време на международната конференция „Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия Изток", провеждаща се в София.

С това си твърдение той визира протестите в Либия, където, според него се върви към ера на солидарност. Генералният секретар посочи, че всеки, който тръгва срещу правата на народа си, ще понесе отговорност.

Бан Ки-мун изтъкна, че ООН е реагирало решително на ситуацията в Джамахирията. Ние се обединихме срещу сенките от миналото, посочи той. Бан Ки-мун заяви, че в Либия ООН се опитва да осигури хуманитарна помощ, но също така и да се стигне до някакво политическо решение.

Според него Източна Европа може да отправи ценни съвети към революционните среди в Северна Африка и по-точно как да „посадят семената на демократичното общество".

Бан Ки-мун очерта различията между революциите от преди 20-ина години в Източна Европа и революционните процеси в Северна Африка. По думите му революциите в Източна Европа са били „нежни, кадифени революции с предизвестен добър край".

Революциите в Сирия и Либия, по думите на генералния секретар на ООН, са окъпани в кръв. „В революциите в арабския свят няма ангел-пазител", който да бди над хората и да ги пази.

Според Бан Ки-мун, не е ясна посоката на революциите в арабския свят, както не е ясна и целта им. Тя може да се окаже много опасна, смята той.

Бан Ки-мун похвали държавния глава Георги Първанов, който според него, имал правилна визия за промените в Северна Африка и Близкия Изток. Генералният секретар на ООН е напълно съгласен с думите на българския президент, че не бива да се диктува на арабския свят какво да прави.

Преди да говори пред конференцията гостът бе приет от държавния глава Първанов, а по-рано бе и на военния парад по случай 6 май.

ООН, по думите на генералния секретар, подкрепя демократизацията в Тунис и Египет. Бан Ки-мун си спомни как преди 20 години революциите са помели режимите в Източна Европа. В този момент сърцето му било в Прага, Будапеща, София. „По някакъв начин това беше и моята история", заяви Бан Ки-мун.

Той преживял още веднъж силните емоции от онова време сега, когато избухнали революциите в Северна Африка. Има огромни надежди за бъдещето, хората са много развълнувани, каза той. При последните му посещения в Египет и Тунис той бил посрещнат с думите: „Добре дошли в новия Египет" и „Добре дошли в свободния Тунис".

Бан Ки-мун имаше възможност да отговаря и на въпроси от публиката. Той бе попитан как ООН ще гарантира защита на човешките права в Палестина. „Има много предизвикателства, пред които са изправени палестинците", отговори генералният секретар на ООН. Той посочи, че се работи за ускоряване на близкоизточния мирен процес. Точно по тази тема днес той ще разговаря с израелския премиер.

Според него проблем в ситуацията с Газа е, че не се уважават човешките права на палестинците. Бан Ки-мун изтъкна, че ООН се бори за премахване на блокадата на Газа. Целта на организацията според него е израелци и палестинци да живеят в мир и сигурност.  Вторият въпрос към генералния секретар на ООН беше отправен от мъж от Йемен, който посочи, че в страната не искат да се повтори ситуацията от Либия, но хората там не виждат реакция на ООН.

Организацията е притеснена за ситуацията в Йемен, посочи Бан Ки-мун. Той информира, че е разговарял с президента на страната и го е посъветвал да предприеме спешни мерки и да се даде възможност на ООН да изпрати хуманитарна помощ там.