Сътрудничеството в сферата на иновациите и научните изследвания е ключово за реализирането на целите за свързаност в областите енергетика, транспорт и дигитализация на инициативата "Три морета". Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Държавната агенция за научни изследвания и иновации Мартин Дановски на "Дондуков" 2.

Двамата обсъдиха идеята за създаване на мрежа от агенции и органи в областта на иновациите, функциониращи на територията на държавите участнички в инициативата.

Според държавния глава подобна среда на сътрудничество и обмен на опит би могла да мултиплицира потенциала на страните от "Три морета" да планират, гарантират финансиране и реализират високотехнологични проекти в по-голям мащаб.

Захариева: "Три морета“ помага за развитието на младите хора

Захариева: "Три морета“ помага за развитието на младите хора

Сред българските предложения са и създаване на цифрови платформи между инвестиционните агенции на страните

Беше предложено Агенцията да съдейства и за идентифицирането на ключови национални проекти в областта на науката, образованието и иновациите, които да се реализират в рамките на инициативата "Три морета".

Радев посочи, че засилването на този акцент на инициативата ще мотивира българските млади специалисти да развиват потенциала си в страната и да допринасят за визията на "Три морета" за добавена стойност и трайно повишаване на стандарта на живот в Централна и Източна Европа.

 Радев обсъди инициативата „Три морета“ с германския посланик Кристоф Айххорн

Радев обсъди инициативата „Три морета“ с германския посланик Кристоф Айххорн

Подобряване на инвестиционния климат в България също бяха сред акцентите на срещата

Президентът заяви и че събитията, които съпътстват провеждането на срещата на върха на инициативата "Три морета", ще създадат възможности за привличане на сериозен инвестиционен интерес към български проекти и чрез сътрудничество с големи технологични компании.

От своя страна Дановски изрази принципното съгласие за намиране на ефективни начини за партньорство в рамките на инициативата. България ясно е заявила амбицията си за икономически растеж, базиран на иновации и наука, а Държавна агенция за научни изследвания и иновации ще способства за синхронизиране на всички ключови български проекти в тази област, както и за идентифициране на инструменти за финансирането им, увери той.