"Най-голямата добавена стойност на инициативата "Три морета" е, че тя е отворена към бъдещето и дава възможност за развитие на младите хора, както и ще спомогне да ги убедим, да останат да живеят в нашия регион". Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева.

Тя бе домакин на видеоконферентна среща на външни министри и национални координатори от страните- членки на "Три морета" - първата в този формат в рамките на българското председателство на инициативата през 2021 г.  Захариева, която е национален координатор на инициативата "Три морета", призова за по-голяма регионална свързаност в областта на науката, технологиите, иновациите, както и между бизнеса и технологичните паркове на 12-те страни-участнички.

Това съобщиха от МВнР.

Снимка 518166

Източник: МВнР

Във видеоконференцията участваха и партньорите на "Три морета" САЩ, Германия и ЕС. Чрез специално видеообръщение към участниците в събитието държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пожела успех на българското председателство и потвърди подкрепата на САЩ за инициативата. В срещата участваха и външните министри на Естония - Ева-Мариа Лиймец, на Унгария Петер Сиярто, на Хърватия - Гордан Гърлич-Радман, които също изразиха пълна подкрепа за "Три морета".

"България предлага регионална свързаност в областта на науката, образованието, технологиите и иновациите. Прилагането на нови технологии в цифровизацията, енергийната ефективност, зелената икономика създават нови възможности за "умна" свързаност между университети и изследователски хъбове", каза още  Захариева. Сред българските предложения са и създаване на цифрови платформи между инвестиционните агенции на страните в "Три морета", бизнес-организациите, малките и средни предприятия, технологичните паркове, което би улеснило стратегическите инвеститори в региона.

Външният ни министър изтъкна значението на сътрудничеството с Европейската комисия, САЩ и Германия. Тя предложи да има по-голяма гъвкавост при селектирането на проекти, като бъдат включвани и стратегически партньори извън "Три морета".

"Пример за такава гъвкавост би било довършването на коридора Север-Юг чрез свързването му с гръцките пристанища на Егейско море. Друга идея би била свързването на коридира Север-Юг с Коридор №8", посочи външният ни министър. Според нея "Три морета" може да бъде повече отворена за сътрудничество с частния бизнес, както и със стратегическите партньори и страни извън инициативата от Западните Балкани и Източното партньорство.

 Радев обсъди инициативата „Три морета“ с германския посланик Кристоф Айххорн

Радев обсъди инициативата „Три морета“ с германския посланик Кристоф Айххорн

Подобряване на инвестиционния климат в България също бяха сред акцентите на срещата

Във фокуса на дискусията бяха ролята на правителствата и държавните институции за прилагане на приоритетните цели на "Три морета", както и подготовката на Срещата на върха в София по-късно през годината. Външният ни министър акцентира върху необходимостта правителствата и държавните институции от страните участнички да имат по-активна роля в изпълнение на проектите на инициативата, както и за по-голяма подкрепа на инвестиционния фонд, в който България вече се включи с 20 млн. евро.

Захариева потвърди и приоритетите на българското председателство, сред които енергийна сигурност и диверсификация на енергийните източници и пътищата им на доставка, както и увеличаване на транспортната и цифровата свързаност между страните.

Инициативата "Три морета" е създадена през 2015 г. Тя обединява 12 страни от Централна и Източна Европа. От 2020 година "Три морета" има собствен сайт, а през ноември логото ѝ беше регистрирано в Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. В знак на приемственост и утвърждаване на инициативата българското домакинство ще продължи да ползва визуалната идентичност и сайта, разработени от естонската страна.

Целта на международната инициатива е чрез транснационални проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност за постигане на устойчивост, икономически растеж и ускорено социално и икономическо сближаване.

Инициативата "Три морета" може да предизвика ново разделение в ЕС, твърди наш дипломат

Инициативата "Три морета" може да предизвика ново разделение в ЕС, твърди наш дипломат

България не трябва да допусне да попадне в източноевропейски блок, смята Валентин Радомирски