СДС внесе в Народното събрание свои предложения за промяна на Конституцията.

От партията припомнят, че настоящият проект за промяна на основния закон е третият поред, който СДС предлага в последните 20 години. Според тях първите стъпки за смяна на модела са именно конституционните промени.

Промените, които предлагат от СДС, са на първо място свикване на Велико народно събрание, промяна в Конституцията и разпускане на института ВНС.

Те предлагат Народното събрание да е съставено от две камари - Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението, и Долна камара с мандат 4 години - пропорционално избрани народни представители, отговарящи на броя на населението в съответните избирателни райони.

Проектът за нова Конституция на ГЕРБ бил пълен с грешки и неточности

Проектът за нова Конституция на ГЕРБ бил пълен с грешки и неточности

Според адвокат Валя Гигова ГЕРБ целят туширане на общественото напрежение

От партията подкрепят идеята за намаляване на броя на народните представители.

Те настояват за непряк избор на президент - държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари. Освен това предлагат премахване на длъжността вицепрезидент, а при невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара, като до 60 дни се избира нов президент.

Сред идеите е и ново административно деление и намаляване броя на общините с цел подобряване качеството на обслужване на гражданите съгласно европейските стандарти - въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети, както и финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите.

След избиране на "тримата големи" в съдебната система от ВСС, техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание, на съвместно заседание на двете камари, след което президентът да издава Указ за назначаването им, предлагат още от СДС.

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция

Проектът бе внесен от Даниела Дариткова в НС