Антикризисна програма подготвя СДС, обяви Мартин Димитров, но отказа да посочи параметрите й с обяснението да не стане така, както преди време с идеите за въвеждане на плосък данък и на 10% корпоративен данък.

Все пак Димитров изтъкна някои от приоритетите на СДС, заложени в програмата.

Един от тях е преразглеждане на всички сделки на правителството от последните 6 месеца и основанието за това е очертаващият се за март и април бюджетен дефицит в размер на около 0,5 млрд. лв., посочи Димитров.

В тези условия да се договарят 4 млрд. евро кредит от Русия за изграждането на АЕЦ „Белене", при това с държавни гаранции, според него, е недопустимо.

Мартин Димитров е категоричен, че АЕЦ „Белене" е много рисков проект и точно заради това европейските банки не се ангажират с финансиране.

СДС ще настоява за замразяване на инфраструктурните проекти, категорично заяви Мартин Димитров и коментира, че да се хвърлят 4 млрд. евро за АЕЦ „Белене" граничи с лудостта.
 Той съобщи още, че СДС ще настоява парламентът да разгледа кредита за АЕЦ „Белене" и да има дебат по въпроса.

Не може правителството да сключи сделка, за която ще се плаща през следващите 20-30 години, противопостави се още Димитров. Той каза, че именно въпросът за енергетиката е разделителната линия по отношение на политиката.

Димитров посочи, че ако се споделят вижданията на СДС в средите на ГЕРБ, ще направят съвместно управление и подчерта, че това няма да е на всяка цена. „Надявам се да успеем да убедим ГЕРБ в правотата на нашите виждания", каза Димитров.

Иван Сотиров заяви от своя страна, че днес в парламента СДС ще се противопостави на идеята на управляващите за мултиплекса, която според него е опит за монополизиране на медиите.

По думите му управляващите искат да сложат ръка върху всички медии, което е връщане назад с 20 години.

Сотиров каза, че е възможно СДС да сезира по този повод ЕК. Според него тя ще бъде сезирана и от западни инвеститори, които ще бъдат отрязани, ако бъде приет предлагания от управляващия текст за мултиплекса.

Мартин Димитров уточни, че на днешното заседание са били поканени Пламен Юруков, а също и Надежда Михайлова и поясни, че е практика на СДС бившите лидери да участват в заседанията на НИС, което според Димитров е знак за приемственост, а и за повече гледни точки при обсъжданията.