emaxpress
От СДС са изпратили писмо до вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов във връзка със зачестили оплаквания на граждани при изваждането на новите документи за самоличност.

На брифинг в централата на сините Надежда Нейски посочи, че потърпевши граждани са сигнализирали до партията и допълни, че са изготвени 5 мерки, които могат да помогнат за оптимизиране на работата на МВР.

Според сините МВР трябва да позволи всеки един от гражданите да може чрез интернет да си запази дата и час за посещение в Паспортна служба, а готовите лични документи да бъдат изпращани до гражданите и чрез куриер.

Освен това МВР трябва да работи и в извънработно време, тъй като в момента всеки активен гражданин трябва да избяга от работа, евентуално да си вземе болничен и едва тогава да отиде да си подаде или да получи документите си за самоличност, изтъкна Нейнски.

Тя предложи и всички поделенията МВР да бъдат снабдени с пост-терминали и таксите за лични документи да могат да се плащат и чрез банкова карта, което е по-удобно и по-евтино за гражданите, тъй като така не се плаща банкова такса.

От СДС предлагат хората да могат да попълват формулярите за нови лични документи и по интернет с електронен подпис, за да не се губи време в чакане по опашки в МВР. Освен това препоръчват от МВР да изпращат писмо, в което да има определен препоръчителен период за смяна на документите и при неспазване на сроковете да се заплаща по-висока такса.

„Въобще да не се говори за електронно правителство, докато има опашки за лични документ, защото не е честно", заяви Мартин Димитров и заключи, че след „Лапачите" и „Наглите" се надяват да видят от Цветан  Цветанов и акция „Документите".