СДС настоява да бъде отложено въвеждането на по-високата ставка върху туризма до месец октомври. Това каза днес в Бургас лидерът на сините Мартин Димитров.

СДС и "Синята коалиция" са внесли законопроект за отлагане въвеждането на по-високо ДДС върху туризма. В мотивите си сините посочват, че той е един от секторите, който би помогнал на България да излезе от кризата.

Мартин Димитров посочи, че с въвеждането на по-високата ставка през октомври, страната ни ще има по-силен летен туристически сезон. Той призова правителството и лично премиера Борисов не само да обещава на туристическия бранш отлагане влизането на ставката, но да го направи наистина. Председателят на СДС заяви, че при наличие на добра воля от страна на ГЕРБ, „сините" са склонни да поемат цялата отговорност за подобен ход.

От СДС за пореден път настояха ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура" да бъде сменено. Причина за това искане е, че в дейността си Агенцията разрешава препроектиране на инфраструктурни проекти, като по този начин за сметка на изпълнението на проекта, се увеличава печалбата на фирмите изпълнители.

Борис Марков от СДС посочи, че днес в партията е постъпил още един сигнал за започнало разследване на прокуратурата във връзка с дейността на АПИ. „Сините" поискаха шефът на пътната агенция Божидар Йотов да бъде проверен за принадлежност към структурите на ДС.

СДС повдигна въпроса дали АПИ може да ръководи инфраструктурните проекти на България още преди месец пред министър Плевнелиев, който заяви, че всичко е наред. Само седмица по-късно обаче председателят на ЕК изпрати писмо с констатация, че АПИ няма компетентността и не може да ръководи инфраструктурните проекти на България", допълни още Марков.

Мартин Димитров допълни, че има възможност страната ни да загуби част от европейските средства и това е причината така настоятелно да искат промени в управлението на Агенция „Пътна инфраструктура".

Ръководството на СДС заяви, че отговорността за предстоящите местни избори е на общинските структури и всяка една от тях има поле на действие да се коалира, спазвайки основните принципи и ценности. Борис Марков посочи, че „сините" няма да се коалират при никакви обстоятелства единствено с БСП и агенти на бившата ДС. На 15 април ще бъде ясно в какви коалиции ще участва СДС по места, допълниха още от партията.

Кандидатурата на СДС за президент на България ще бъде обявена относително рано. „Това ранното издигане на президентската кандидатура е знак, който даваме към обществото, че нашата кандидатура няма да е в следствие на политическа договорки", допълни още Борис Марков.