СДС реши да изключи Яне Янев от Парламентарната група на ОДС

От синята партия заявиха, че имат сигнали за партията му "Ред, законност, справедливост" и това, че е купувала гласове на частичните избори в Сандански и Казанлък.

СДС ще прекрати и коалиционното си споразумение с тази партия.

Пламен Юруков заяви, че съответните органи са сезирани за извършваните нарушения.

СДС винаги се е борил за чисти избори и не иска да бъде обвързан с партия, която плаща на гласоподавателите си, каза още Юруков.

Според данни на СДС има около 700 гласа разлика в броя на подписите и броя на бюлетините в Казанлък.

Припомняме, самият Яне Янев внесе жалби и обяви, че изборите в Казанлък са нелегитимни.

Междувременно стана ясно, че и НДСВ има доказателства, че партията „Ред, законност и справедливост" и лично Янев Янев са свързани с купуването на гласове на местните избори в Сандански.

Ръководството на партията е сезирало Държавната агенция за национална сигурност на 19 юни и се очаква в десетдневен срок да излязат официалните резултати от разследването на агенцията.

Марина Дикова, зам.-председател на НДСВ, заяви по време на редовния седмичен брифинг на жълтата партия, че доказателствата, с които разполагат са в писмен вид и са предоставени от хора, на които не им е било платено за изборите.

Според нея самият Янев Янев участва в организацията в купуването на гласове и на част от хората обещаните пари са били изплатени.

От ръководството на НДСВ отказаха да предоставят повече информация преди да излязат официалните данни от ДАНС, но изразиха категоричната си увереност, че представените данни са достатъчни за доказване на извършено престъпление и че агенцията ще си свърши добре работата.

Дикова беше категорична, че НДСВ ще направят постъпки за сериозни законодателни промени за решаването на проблема с купуването на изборни гласове.

Относно преминалите избори в Казанлък Милен Велчев изрази цялостната удовлетвореност на партията от резултатите на изборите.

Той припомни факта, че НДСВ е единствената парламентарна сила, която увеличи общинските си съветници в Казанлък и от двама те станаха трима.

Велчев каза още: Разчитахме на по-добри резултати, предвид проведената много добра кампания и ако не бяха по-скоро пазарните подходи за събиране на гласове от страна на другите партии и коалиции, НДСВ щеше да се представи много по-добре.

По думите му резултатите в Казанлък показват тенденция към завръщане на доверието към НДСВ.