Десетки граждани се събраха в почивния ден за заупокойната молитва, с която е почетена паметта на жертвите от комунистическия режим. Тя бе отслужена пред паметника, който се намира в градинката срещу Апелативния съд в Бургас.

По традиция нейни организатори са СДС, които дълги години водиха борба за създаване на паметника, както и Съюзът на репресираните от комунизма.  Денят за почит към жертвите е 1-ви февруари, но понеже датата е през работната седмица, Бургас го отбеляза в събота.

"Когато историята на един народ бъде отнета, първото поколение, родило се след това, е тълпа, а второто вече става стадо. Ние не искаме българският народ да бъде стадо. Затова категорично настояване за изучаване на цялата истина", заявява  членът на НИС на СДС Тошко Иванов.

 

"Има закон, който признава комунистическия режим за престъпен. Парламентарната асамблея на Европа постави знак за равенство межди фашизма, националсоциализма и комунизма, но все още в България хората се отнасят толерантно към този човеконенавистен строй. Учудваща е за мен толерантността както по отношение на близкото минало, така и към паметниците на тоталитарния режим. Трябва да преминем този етап и да ги сложим в една експозиция, а който иска може да ходи и да им се кланя", заявява Иванов.

Според него и според председателя на Съюза на репресираните в Бургас д-р Андрей Найденов реакцията на БСП с "шумната" минута мълчание в Народното събрание на 1-ви февруари е показала обвързаността на БСП към режима.

Да не се повтори ужасът на комунизма, се зарекоха партии от десницата

Да не се повтори ужасът на комунизма, се зарекоха партии от десницата

ДСБ, "Движение Да България", "Зелените", "ДЕОС", " БЗНС", СДС и ГЕРБ

"Вместо да се отрекат от това престъпно минало, те продължават да го толерират, което е много жалко. Успешните нации са тези, които, макар да са претърпели такива режими, са се отърсили, преживели са катарзис и не изпитват носталгия към тях. Представете си сега в Германия улиците да са окичени със свастики или с хитлеристки символи. Ще го толерират ли това самите германци и изобщо всички? А в момента не само Бургас, а цяла България е изпълнена с комунистически символи", допълва Иванов.

Той споделя, че срещу изграждането на паметника на жертвите на комунизма е имало съпротива 27 години както в Общинския съвет, така и в обществото. А мисията на този паметник е хората, които не знаят къде са гробовете на техните близки, да могат да ги почетат, да запалят свещ и да им поднесат цветя.

Според него е крайно време обществото да не се съмнява дали режимът е бил добър или лош.

"Комунистическият режим е обявен за престъпен. Тъй като сме правова държава нека не подлагаме под съмнение добър ли е бил или лош. Истинската българска история трябва да бъде изучавана обективно. Когато историята на един народ бъде отнета, първото поколение, родило се след това, е тълпа, а второто вече става стадо. Ние не искаме българският народ да бъде стадо. Затова категорично настояваме за изучаване на цялата истина и всички да знаят какви са били престъпленията на този режим", допълва Тошко Иванов.