До 21 януари е удължен срокът за промени между първо и второ четене на Закона за електронните съобщения. Причината - общественият отзвук по темата.

Този законопроект няма да бъде оттеглен, няма да стане тази работа. С тези думи лидерът на СДС се обърна към представителите на гражданското общество, Интернет доставчиците, КРС на дискусия в парламента, организирана от СДС.
Той изтъкна, че точно сега е моментът да се намери най-добро решение между първо и второ четене на ЗЕС.

Злонамерените лица, занимаващи се с престъпна дейност могат да останат скрити, обясни Мартин Димитров. Това, по думите му, става чрез криптиране на информацията или още по-лесно чрез SKYPE, където информацията не се проследява.

Криптирана информация се е разпространявала в тоталитарните режими, когато дори са били направени специални разработки за справяне със следенето от диктаторските режими.

След като тези хора могат да скрият информацията, този закон остава за другите хора, смята лидерът на сините.

Ако няма да се помогне да се ловят престъпници, то защо е този закон тогава, защо тогава е тази истерия и напрежение, попита Димитров.

СДС ще настоява всички граждани да имат право да проверяват дали са подслушвани и следени в Интернет и дали това следене е ставало правомерно.

Мартин Димитров изрази притеснението, че така придобитата информация ще се използва от някоя компания например срещу нейните конкуренти. В ЗЕС няма гаранции, че това няма да се случва, коментира лидерът на СДС.

Също така според него ясно трябва да се регламентират правомощията на парламентарната комисия, която ще контролира този процес.

Оказва се, че данните в Интернет или по мобилните оператори лесно може да бъде фалшифицирана и манипулирана чрез криптиращи програми и устройства например.

Това оскъпява телефонната сметка само с 30%, което за хората, занимаващи се с престъпна дейност и които не искат да бъдат заловени, не е много.

Интернет файловете например се съхраняват като обикновен текстови файл, който лесно може да бъде поправян.

Мирослав Иванов от Движение за електронни комуникации предлага да се създаде спец звено в МВР, където да се изпраща информацията от доставчиците и операторите и това звено да бъде връзката между силовото ведомство и доставчиците на услуги.

Също така според него КРС трябва да определи цената на справката на операторите и доставчиците.

Някой държавен орган или институция да поеме разходите на предприятията по изготвянето на справките, защото ако това не стане, цената ще се отрази в сметките на потребителите, смята още Иванов.

Асен Генов, представител на гражданското общество и протестиращите срещу ЗЕС, коментира, че МВР е провело успешни акции срещу „Наглите" и "Крокодилите" при настоящата нормативна уредба. Затова и според него изниква въпросът какво ще се постигне със закона.

Подобна информация не е добре да се съсредоточава в една институция, смята още той. Генов прогнозира, че ако това се случи след 20 години ще има протести срещу електронните досиета и обществото ще иска тяхното разсекретяване.

Припомняме, около стотина души се събраха вчера пред сградата на народното събрание, за да се включат в протеста срещу промените в закона за електронните съобщения.

Протестиращите бяха категорични, че подслушването е държавен тероризъм. Според тях, промените в закона за електронните съобщения са агресивен метод за навлизане в живота на хората.