"Най-важното за СДС е, че бюджетът за 2020 г. е балансиран. Най-после бюджетът на България е балансиран". Това заяви лидерът на СДС Румен Христов на брифинг в централата на партията, посветен на Бюджет 2020.

Според "сините" бюджетът, който се предлага за 2020 г., е изпълним и реалистичен. От партията отчетоха, че близо 127 млрд. лв. е БВП, но дали е достатъчно, това е друга тема. От СДС настояват да се направи всичко възможно средствата в икономиката да се увеличават, защото когато те се увеличават ще има повече средства за републиканския бюджет, които покриват социалните разходи.

Румен Христов изтъкна, че държавният дълг за следващата година е 19.8%, а средносрочния 3-годишен период за неговото намаляване е на 18.2%. СДС искат процентът на републиканския бюджет спрямо БВП да намалява от 39.8% за 2017 г., а през тази година той е заложен на 36.9%.

Бюджет 2020 - амбициозен за АИКБ, консервативен за КНСБ

Бюджет 2020 - амбициозен за АИКБ, консервативен за КНСБ

Според синдиката има резерви в борбата със сивата икономика

В данъчната политика се запазват досегашните ставки. 55.8% от приходите в републиканския бюджет са от данъци. От 5 на 2% СДС настояват да бъде намален данък дивидент. Ако това предложение се приеме и се случи, вероятно приходите в бюджета ще бъдат по-малко с 60-70 млн. лв. според техни изчисления. По думите на синия лидер това е един допълнителен стимул за привличане на чуждестранни инвестиции, както и за българските инвеститори и компании.

От СДС не виждат повече услуги в здравеопазването, които се полагат за пациентите, въпреки увеличението, което се предвижда в бюджета. Нито пациентите, нито лекарите, нито сестрите са доволни. Там трябва да работи правителството, отчете Румен Христов.

Менда Стоянова: Бюджет 2020 е "повече от същото"

Менда Стоянова: Бюджет 2020 е "повече от същото"

За Емил Караниколов Бюджет 2020 е по-изпълним от настоящия

За СДС средствата от 360 млн. лв., предвидени за увеличаване на учителските заплати, са в правилната посока. От партията посочиха, че не бива да изостават заплатите на университетските преподавалите и на хората в БАН. СДС смята, че трябва да се реши по какъв начин да се определя минималната ставка и ставката на отделните сектори.

Предложенията на СДС в бюджета са за повече политика за младите семейства - да могат да придобиват свои жилища с нисколихвени или безлихвени кредити. "Ако се даде възможността на младите български семейства да придобиват по такъв начин жилище вероятността те да остана в България е доста по-голяма", смята Румен Христов.

Сините искат в бюджета да бъде предвидено втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от сумата, на която са се осигурявали майките преди да излязат в майчинство.

Бюджет 2020 покрива нуждите на военното министерство, доволен Каракачанов

Бюджет 2020 покрива нуждите на военното министерство, доволен Каракачанов

Бюджетът отдавна не бил толкова висок

От своя страна кметът на Карлово Емил Кабаиванов посочи, че увеличението на общинските бюджети е главно в сферата образование. Малко е увеличението на средствата за общинската инфраструктура - около 10 млн. лв. и в общата изравнителна субсидия.

Затова от СДС искат да видят в бюджета ускоряване на процеса на децентрализация на местната власт. "Нашето разбиране е, че чрез финансова децентрализация и регионална политика ще можем да окажем положително влияние върху демографския проблем в България", подчерта Кабаиванов.

"Сините" обаче искат да видят в бюджета средства за подпомагане на общинското здравеопазване. Предложенията си СДС ще ги изпратят до парламента в тези дни, като заявяват, че между първо и второ четене те биха могли да бъдат включени.

Общото между ГЕРБ и СДС е, че са започнали да дискутират възможността за децентрализация на общините.

От СДС настояват част от данъците, които хората плащат да останат в общините, а не да отиват в Министерство на финансите. "Това са пари на гражданите, които работят и живеят в нашите общини", заявиха от партията.

Дали обаче да се увеличат или да се намалят местните данъци, трябва да стане след добър анализ. Според аргумента на Кабаиванов трябва да се направи добър анализ, защото ако една година се получи намаляване на данъците, което да не гарантира финансовата стабилност на общината, след това няколко години не са достатъчни да се въведе общината отново в стабилно състояние.

Всеки да внимава, да преценява, да отглежда и да анализира, препоръча Емил Кабаиванов.