Намерението на Симеон Дянков да харчи Сребърния фонд е рисково за българската икономика и финансовите пазари, предупреждава в официално становище Европейската Централна банка.

Това изтъкна лидерът на СДС Мартин Димитров и предупреди, че ако намеренията на правителството се реализират, е възможен допълнителен отлив на инвеститори и още по-негативни последици за България.

Помолен да коментира дали СДС ще поиска оставката на Дянков, Димитров заяви, че не Симеон Дянков е идеологът на харченето на Сребърния фонд и упрекна правителството.

Димитров изтъкна, че според становището на ЕЦБ евентуалното приемане на Законопроекта за харченето на Сребърния фонд сериозно ще отдалечи България от изпълнението на критериите за приемане на еврото. Освен това в писмото се отправя предупреждението, че България е застрашена от наказателна процедура.

„СДС настоява правителството да признае своята грешка, за която многократно предупреждавахме", заяви Димитров. Той обърна внимание, че има опасност крехкият икономически растеж на тръгне надолу, българите да обеднеят още повече и предупреди, че това ще застраши сигурността на държавата.

От СДС припомниха, че освен ЕЦБ с критики по повод намеренията на правителството да харчи Сребърния фонд излезе и Българската народна банка и Комисията за финансов надзор.
СДС продължава да настоява управляващите да оттеглят Законопроекта. Димитров припомни и кризисните ситуации в Италия, Испания, Гърция и изрази недоумение. „Това ли иска Бойко Борисов, да докара в България такава криза, че да го сравняват с Жан Виденов?".

Помолен да поясни аналогията си с Жан Виденов Мартин Димитров заяви: „В първата част от своя мандат Жан Виденов звучи изключително самоуверено, изключително нахакано и напомня на много речи на Бойко Борисов и управлението на ГЕРБ. И тогава, когато СДС представя опасенията си за икономическата стабилност, той се отнася със същото пренебрежение и лековерие, което виждаме в сегашното управление".