На официална церемония в централата на СДС архивите на партията бяха предадени на Държавна агенция "Архиви".

Масивите обхващат периода 1989-2009 г. и съдържат материали от заседания на тогавашния Координационен съвет, документи от кабинета на Филип Димитров, както и кореспонденция с регионални структури и други партии.

Божков: СДС стана неразличима като партия, без цел и посока

СДС е престанал да бъде лидер на бъдещето

"За нас фактът, че архивът се иска, означава, че СДС е партия, която твори история; партия, която е направила страшно много неща за България и от тази гледна точка интересът към това, което се е свършило през годините и е документирано, е голям", заяви председателят на партията Румен Христов.

На предаването на архивите присъства изпълнителният директор на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев. "Това е един безценен извор за съвременната българска история", отбеляза той. По думите му в България липсват материали, по които да бъде реконструирана историята на българския преход, и този масив допълва изворовата база. Доц. Груев допълни, че архивите наброяват 33 линейни метра, което се равнява на 10-етажна сграда.

На въпрос дали партията не е останала заедно с архивите си в историята, Румен Христов отговори, че СДС е автентичната десница. "Ние имаме своите почитатели, те са определено десни и ще защитаваме техните интереси", допълни той.

Всички десни партии - в СДС

Всички десни партии - в СДС

Това е идеята на кандидата за лидер на сините

По отношение управлението на ГЕРБ Христов коментира, че на практика липсват десни политики. И двете партии са членове на Европейската народна партия, но, по думите му, ГЕРБ е по-скоро народняшка партия, а не дясна, каквато претендира, че е СДС.

"Дали ще бъдем алтернатива или не, ще кажат избирателите. Ние можем да бъдем алтернатива в рамките на автентичното, истинското дясно, но ще видим на предстоящите избори", коментира председателят на сините.

На въпрос за участие в задкулисни схеми, насочени срещу правителството на Борисов, председателят на СДС заяви категорично, че партията не участва в подобни практики, а той не е имал комуникация с лидера на НФСБ Валери Симеонов. Румен Христов не коментира позицията на Волен Сидеров.

За рождена дата на партията се смята 7 декември 1989 г., когато антикомунистическата опозиция в България се противопоставя на тоталитарната система. Пръв председател на Националния координационен съвет на СДС става Желю Желев, който е и първият български президент. Синята партия постига своя първи исторически успех, като получава най-голям брой гласове на парламентарните избори за 36-то Народно събрание и 110 мандата.

Правителството на Филип Димитров е единственото в историята на България, което пада от власт след вот на доверие през 1992 г. ДПС не подкрепя кабинета и така той губи мандата. По време на управлението на Иван Костов бяха предприети смели реформи в страната, включително и приетите законите за възстановяване на частната собственост. В този период България става член на Съвета на Европа.

Мирът в партията беше разклатен след скандала по време на партийно заседание, на което беше поискана оставката на бившия председател Божидар Лукарски.

От следващата година архивът на СДС ще бъде обществено достъпен в Читалня No. 100 на Централния държавен архив. Доц. Груев посочи, че агенцията очаква да получи и архивите на другите политически партии на прехода.