Категорично против идеята за създаване на Медицински надзор като свръхцентрализирана структура се обявиха от Съюза на демократичните сили. Според тях обяснението за повишаване на контрола и качеството на медицинските дейности е "благовиден предлог", информират от партия Съюз на демократичните сили (СДС).

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

Предложението е в Проектобюджета за 2019 г.

Прекалената централизация и свръхрегулациите създават единствено предпоставки за административен произвол, категорични са от СДС. Според тях и сега има достатъчно контролни органи, които имат законови правомощия за надзор в здравната система.

МЗ мисли дали да го има Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

МЗ мисли дали да го има Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Преструктурират Здравното министерство

От партията смятат, че структурните промени, създаването на магаагенция за медицински надзор е възможност от управляващата партия ГЕРБ и здравният министър Кирил Анананиев да допуснат поредната грешка в здравеопазването.

Сините призовават да бъде ускорено приемането на Здравната карта и електронното здравно досие. Те предлагат министърът и екипа му да се вслушат в експертизата на съсловните организации и партиите.

За проф. Генчо Начев Здравната карта е либерална

За проф. Генчо Начев Здравната карта е либерална

Целта е равномерно разпределение на високотехнологични услуги

В същото време от СДС призовават БСП да спре с лицемерните заигравания със страховете на хората.
Да насочат усилията си към конструктивен за обществото дебат по здравните политики, а не да разхищава ценно парламентарно време с предварително обречени вотове на недоверие, препоръчват от СДС към БСП след като третият вот на недоверие към кабинета "Борисов-3" не мина. Той беше по темата здравеопазване.