Свикването на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от президента е изключително закъсняло.

Това каза по време на пресконференция лидерът на СДС Пламен Юруков, цитиран от БНР.

Той направи този коментар след заседание на Националния изпълнителен съвет на партията.

Позицията на СДС е, че КСНС трябва да предшества, а не да следва подписването на ключови енергийни споразумения от страна на България.

"КСНС трябваше далеч преди сключването на енергийни договори да обсъди и приеме концепция и да разгледа цялостна стратегия, въз основа на която да се формира позицията на българското правителство по въпросите на енергийната сигурност, по отделните енергийни проекти и по други невоенни заплахи за националната сигурност", каза Юруков.

От СДС предлагат правителството, заедно с неправителствени организации и бизнеса, да изработи концепция за национална стратегия за енергийна сигурност, която да бъде обсъдена и гласувана от Народното събрание.

Партията предлага също парламентът да формира специални комисии по въпросите на енергийната сигурност, които да контролират всички аспекти на дейността на изпълнителната власт и крупните енергийни компании, в това число и участието на страната във всички енергийни проекти.

От СДС настояват и за публичност на енергийните договори.

"Ако сегашното правителство няма интереса и волята да направи тези важни стъпки, ние поемаме ангажимент да ги предприемем, след като станем част от дясно-центристкото управление на България след изборите", каза Пламен Юруков