Предстоящите изслушвания за нов генерален директор на БНТ ще са едни от най-предвидимите в историята на българските обществени медии. Това заявиха от "Демократична България" в своя официална позиция.

Правилата, или направо липсата на правила, видимо обслужват един от кандидатите и настоящ временно изпълняващ длъжността - Емил Кошлуков, категорични са от партията. По тази причина те недоумяват защо се губи време в конкурси и кандидатури, след като СЕМ може да премине към директно назначаване. Според тях е много вероятно СЕМ да изиграят един купен мач за сметка на данъкоплатците.

В становището си от "Демократична България" припомнят, че Кошлуков е бил кандидат и на предходния конкурс, където мястото за шеф на БНТ спечели Константин Каменаров, напуснал поста след като получи присъда. Тогава Кошлуков не беше назначен поради липса на достатъчно професионален опит. Според ДБ обаче, когато било необходимо да бъде назначен "поредният слуга на Пеевски", бързо се появил подходящ стаж - програмен директор на ТВ АЛФА.

Отблъсна ли тежкото финансово състояние на БНТ най-добрите професионалисти за нов шеф?

Отблъсна ли тежкото финансово състояние на БНТ най-добрите професионалисти за нов шеф?

Въпроси около избора на нов генерален директор на Българската национална телевизия

Демократите изтъкват и че компанията на Кошлуков "Ноу Фрейм" е преточила милиони преди да фалира, когато ТВ7 е била управлявана в съсобственост от Пеевски и Цветан Василев.

Според тях Кошлуков, като програмен директор на Канал 1 е солидарно отговорен с Каменаров за натрупания дълг от близо 50 милиона лева, поради който обществената телевизия е във фактически фалит. Той обаче удобно прехвърлил вината на Управителния съвет, посочват от ДБ.

Те посочват, че всички тези обстоятелства би трябвало да са достатъчни, за да може СЕМ изобщо да не допусне Кошлуков до конкурс.

В позицията си от "Демократична България" отправят следните искания, които публикуваме без редакция:

  • Да бъде дисквалифициран временно изпълняващият длъжността директор на БНТ Емил Кошлуков.
  • Да се създадат условия за провеждането на честен, професионален и с ясни критерии избор, валиден за всички участници.
  • Да се извърши пълен външен одит на фактическото финансово състояние на медията и да бъде представен пред обществеността. Най-добре от организация като Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).
  • Българска национална телевизия да бъде управлявана от лишен от зависимости от властта екип, който да пази обществения интерес. Да отразява безпристрастно и професионално случващото се и да функционира като коректив на фалшивите и зависими новини. Да разходва нашите пари прозрачно и в полза на зрителите, а не на частния корпоративен или политически интерес.

Припомняме, по-рано днес от Асоциацията на европейските журналисти изразиха съмнение, че тежкото финансово състояние на БНТ е отблъснало най-добрите професионалисти за нов генерален директор на телевизията.

Кошлуков призна пред СЕМ, че БНТ е във фалит

Кошлуков призна пред СЕМ, че БНТ е във фалит

До края на годината се очаква дефицитът на БНТ да стигне 44 млн. лева