Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) не подкрепят предлаганите промени в Закона за радиото и телевизията от депутати на "Обединени патриоти", съобщи БНР.

Включват и сайтовете в Закона за радио и телевизия

Включват и сайтовете в Закона за радио и телевизия

Бетина Жотева акцентира върху регулацията на аудио-визуалното съдържание

Този проект предвижда сайтовете да подлежат на регистрация и наблюдение от СЕМ.

Мотивът на председателя на медийния регулатор Бетина Жотева е че предлаганите промени не дават ясни дефиниции и критерии за преценка. 

"Предложената легална дефиниция на понятието "дезинформация" в интернет е твърде обща, а това само по себе си създава реална опасност за нарушаване на свободата на словото, както и за правото за изразяване на мнение", каза Жотева.

По думите й не е ясно, какви са механизмите и критериите, които СЕМ следва да прилага при преценка за истинност или неистинност на дадена информация, за да достигне до решение, че някой сайт разпространява дезинформация.

Според Жотева предлаганите от "Обединени патриоти" промени в Закона за радиото телевизията противоречат и на европейската директива за аудиовизуалните услуги. 

БСК: Промените в Закона за радио и телевизия застрашават онлайн медиите с цензура

БСК: Промените в Закона за радио и телевизия застрашават онлайн медиите с цензура

Законопроектът не отговаря на европодхода за борба с дезинформацията

"Смятаме, че предложените промени не са съобразени с новата директива, която беше приета и трябва да се транспонира в българското законодателство", каза Жотева. 

Директивата въвежда нови правомощия на СЕМ за регулиране на аудио-визуални услуги в интернет среда и на платформите за споделяне на видеоклипове, но това не е за регистрация пред Съвета за лица, които имат публикации в интернет среда, т.е. интернет сайтове. "Има огромна разлика", категорична е Жотева.