Нямаме актуална енергийна стратегия, действа се на парче. Това заяви пред БНР бившият премиер и бивш президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

За него протестите на миньорите и енергетиците не са изненада. По думите му управляващите не казват цялата истина за състоянието на българската енергетика. Той посочи липсата на енергийна стратегия като основен проблем. Бъдещето на енергетиката е пълна мъгла, добави Станишев.

Бившият премиер смята, че средствата по териториалните планове за справедлив преход за Стара Загора, Перник и Кюстендил, които са на стойност близо 2,5 млрд. лева, трябва да бъдат похарчени за преквалификация на работниците и създаване на нови работни места.

По отношение на Шенген той подчерта, че България е изпълнила всички критерии за присъединяване. По думите му поведението на страната ни не е достатъчно категорично. Ние все се молим и се уговаряме, поясни Станишев. Евентуално присъединяване на България към Шенген през декември, но само по вода и въздух, той определи като неуспех, който ще затвърди България в ролята на второстепенен член на ЕС.

По отношение на политическата обстановка в страната той заяви, че сглобката е стабилна. Бившият премиер отдаде това на съчетанието на интересите на партиите в нея. Според него ДПС е част от коалицията.

Премиерът мести срещата с протестиращите миньори в парламента

Премиерът мести срещата с протестиращите миньори в парламента

Опит за намиране на решение