Външното министерство на Северна Македония излезе с позиция защо групата на евродепутата ни Андрей Ковачев и останалите трима българи вчера не бяха допуснати на територията на РСМ, за да посетят българско военно гробище, съобщава Нова телевизия.

От македонското ведомство обясниха, че Ковачев, председателят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски и още трима български граждани не са били допуснати, защото не са отговаряли на условията, записани в Закона за чужденците на РСМ.

"Поради неизпълнение на условията за влизане в Република Македония, съгласно Закона за чужденците, е спряно влизането на петима граждани на Република България. Македонската полиция няма да допусне нито сега, нито занапред някой да нарушава обществения ред и спокойствие и да обижда и злепоставя гражданите и държавата. Такива лица няма да бъдат допускани да влизат на територията на държавата", заяви говорителят на македонското МВнР Тони Ангеловски.

Северна Македония не пусна Андрей Ковачев на територията си

Северна Македония не пусна Андрей Ковачев на територията си

Евродепутът ни е бил върнат на границата без обяснение

Припомняме, Ковачев, заедно с председателя на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима българи, се опитаха да стигнат до Ново село, за да присъстват на панихида на българското военно гробище, но не бяха допуснати в югозападната ни съседка.

Още вчера българското външно министерство осъди ситуацията, а самият Андрей Ковачев заяви, че е разговарял с външния министър на Северна Македония Буяр Османи, който е на посещение в САЩ.

Днес евродепутатът заяви пред БНР, че е информирал европейските ни партньори, българските власти и тези в Република Северна Македония за случая.

Проф. Кирил Топалов: Трябва да сме по-остри спрямо провокациите от РСМ

Проф. Кирил Топалов: Трябва да сме по-остри спрямо провокациите от РСМ

Северна Македония не иска да влезе в ЕС