Шести състав на Софийския градски съд е излязъл с решение, с което отказва да впише новото ръководство на Съюза на демократичните сили.

Решението е взето в петък, съобщи самият лидер на партията Мартин Димитров.

От Софийски градски съд потвърдиха пред news.bg решението на съда, но посочиха, че то все още не влиза в сила, тъй като подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВКС. 

Решението ще бъде обжалвано, посочи Мартин Димитров.

До утре СДС ще внесе жалба до Върховния касационен съд по повод отказа на СГС
                     Още...

Когато видях самото решение, отказах да повярвам, че български съд може да прави политически констатации в мотивите си, коментира Димитров, пред Нова телевизия.

Той цитира пасажи от решението, в което магистратите коментират, че "тайният вот не е демократичен" по отношение на вземането на партийни решения и избор на ръководство, че "преки партийни избори не са правени в България".

Предлагаме извадки от съдебното решение:

  • Подменя се националната конференция на СДС с така наречена Национална комисия за провеждане на вътрешно партийни избори.
    Тази комисия и нейните структури по места нарушават императива на закона и провеждат никога непровеждани в други политически партии и СДС т. нар вътрешнопартийни избори за председател на СДС и членове на НИС при пряко тайно гласуване....
  • Съдът счита, че с привеждането на т. нар. вътрешно партийни избори се заобикалят правомощията на върховния орган на партията - Националната конференция. При провеждането на така наречените вътрешнопартийни избори анонимността е гарантирана, което обстоятелство никак не е демократично...
  • Разпоредбите на представения устав, на основание на който са проведени първите вътрешни партийни избори, и приетите решения на НИС и НС са неясни, неточни и противоречиви.
    Не дават основание на съда да приема, че това е устройствен акт на партия със сериозни политически амбиции....

Припомняме, при избор на нов председател Съюзът на демократичните сили организира преки избори, които стигнаха до балотаж.

Когато представители на независимата съдебна система правят политически изводи и въз основа на тях вземат решение, е опасно, посочи Димитров.
Според него решението на съда е симптом на обезпокоителни процеси в България.

Лидерите на ДСБ и СДС направиха изявления в кулоарите на парламента.
                        Още...

Мартин Димитров не се ангажира със срока на решението на ВКС и с прогноза как ситуацията ще се отрази на представянето на партията на изборите.

Според него се прави всичко възможно, за да няма обединена и силна десница.
„Непрекъснато се търсят начини десницата да бъде дестабилизирана къде отвън, къде от хора вътре в нея, които са уплашени, че ще останат извън следващия парламент, каза още Димитров.

"Обръщам се и към българските магистрати. Нека да запазим достойнството на българския съд и на съдебната система. Защото по този начин, както е сега, държавата ни не може да продължи да се развива, каза още лидерът на СДС, според когото дори и съдът е вкаран в политическата игра.