От Софийския градски съд отказаха регистрация на политическа партия "Нормална държава" в публичния регистър на партиите, съобщиха от политическата формация. Решението е от 22 ноември т.г.

Като мотиви Съдът е посочил, че в Устава на партията "не са включени никакви принципи, от които ще се води партията при извършване на дейността си и какви цели ще се стреми да постигне, съответно не са посочени средствата, които ще бъдат използвани за постигането на тези цели".

От формацията на Георги Кадиев смятат, че мотивите на СГС са безпочвени и нарушават процесуалните правила. Според тях учредителните документи на партията покриват всички необходими изисквания на Закона за политическите партии, както и на Конституцията на Република България, каквото е и становището на Прокуратурата.

От партията смятат, че съдът е достигнал до необоснованите си изводи, след като са нарушени съдопроизводствените правила. Подробни мотиви от ПП "Нормална държава" ще изложат пред ВКС.

"Нормална държава" на Кадиев  - партия на онеправданите срещу оправданите... от съдилищата

"Нормална държава" на Кадиев - партия на онеправданите срещу оправданите... от съдилищата

Искат да "изметат" политическата класа

Събраните по делото доказателства и представените документи по никакъв начин не могат да доведат до извод, че ПП Нормална държава във връзка с регистрацията си не покрива всички необходими изисквания на Закона за политическите партии, както и на Конституцията на Република България, а напротив - е партия изцяло подчиняваща дейността си на Конституцията и законите на РБ, в полза на гражданите.

Отказът от регистрация е акт на политическа репресия в условията на предстоящи парламентарни избори. ПП "Нормална държава" се учреди като антисистемна партия, която се бори с корупцията и липсата на справедливост на всички нива и тази заявка за промяна очевидно не устройва партиите на статуквото и задкулисните кръгове продължават да оказват натиск върху съдебната система.

"ПП Нормална Държава ще обжалва отказа пред ВКС и вярваме, че регистрацията на партията ни ще стане факт. Противното би означавало само едно - нарушаване на конституционното право на политическо сдружаване и победа на олигархията над нормалното функциониране на държавата", гласи съобщението на политическата формация.

Припомняме, партия "Нормална държава" бе учредена на 12 юни 2016 година от депутата Георги Кадиев, който напусна БСП, защото не подкрепи кандидата на партията за столичен кмет Михаил Мирчев.