Генералният директор на БНР Андон Балтаков заяви, че ще уважи покана за изслушване в Народното събрание, ако такава му бъде отправена, съобщава БНР.

По негови думи парламентът е "високата трибуна на българската демокрация".

Нормално е представителите на българското общество да искат да чуят какво има да казва генералният директор на БНР, така че ще приема с необходимата отговорност и респект евентуална покана, която все още в интерес на истината нито съм я видял, а и не съм я получил, тъй като все още не съм бил в сградата на "Драган Цанков" 4", обясни Балтаков.

Той провежда среща с членовете на Съвета за електронни медии по повод депозирата вчера оставка в знак на протест срещу подмяната в текста за промени в Закона за радиото и телевизията и липсата на управленска воля да се осигури законодателна гаранция за независимостта на обществените медии.

ГЕРБ и БСП се скараха за оставката на Андон Балтаков

ГЕРБ и БСП се скараха за оставката на Андон Балтаков

Управляващите слагали намордник на общественото радио според социалистите

Председателят на СЕМ Бетина Жотева изрази надежда, че Балтаков ще преосмисли решението си. Тя обаче призна, че го разбира напълно.

По нейни думи предложенията на СЕМ по закона също са се оказали ненужни и безполезни. Тя подчерта, че никой не поставя ултиматуми.

Ние просто искаме ред и да се знае в крайна сметка какъв проект за Закон за радиото и телевизията ще влезе в парламента, защото в момента има няколко варианта, обясни Жотева.

От МК се оправдават, че само организирали дискусия за промени в Закона за радио и телевизия

От МК се оправдават, че само организирали дискусия за промени в Закона за радио и телевизия

Съобразяват ЗРТ със Закона за публичните финанси

Припомняме, вчера генералният директор на БНР Андон Балтаков подаде оставка и поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Мотивът за оставката на Балтаков бе, че по законов път се дава възможност за политическа намеса в обществените медии.

В тази връзка днес от Министерството на куртурата обясниха, че само организирали дискусия за промени в Закона за радио и телевизия.

На заседанието в парламента пък независимият депутат Красимир Янков поиска изслушването на генералните директори на БНР и БНТ в пленарната зала.

От своя страна социалистът Алектсандър Симов обвини ГЕРБ, че със закона слагал намордник над БНР и БНТ.  Тома Биков от управляващите контрира с думите, че в последно време БНР била опозиционна медия.