ГЕРБ предизвиква криза в БНР. Това обяви Александър Симов от трибуната. Това е целенасочена атака срещу БНР, по мнението му. На Боил Банов явно пречи радиото, както заподозря червеният депутат. Със закона се слагал намордник над БНР и БНТ. СЕМ пък ставал администратор на парите за двете медии.

Никой не разбрал каква е целта на закона. Управляващите обсебвали БНТ и БНР. Левицата се присъединява към исканията за оставка на Боил Банов. Спрете гаврата с БНТ, БНР и с достойните журналисти в тях, подчерта социалистът.

Шефът на БНР хвърли оставка

Шефът на БНР хвърли оставка

Това съобщи самият Андон Балтаков

Тома Биков отговори на критиките. Не приемаме по никакъв начин обвиненията, че върху БНР е оказван политически натиск, категоричен бе той. Законът тепърва щял да се обсъжда в НС и между двете четения могат да се правят промени. Законодателният процес все още е в своето начало, отчете Биков. Управляващата партия не приема ултиматум от никого, стана ясно от думите му. Фонд радио и телевизия никога не е работил, категоричен бе още той. Ако някой иска да подава оставка, да я подава, това е негов личен акт, каза Тома Биков.

Законът синхронизирал финансирането на обществените медии. Този закон не засяга свободата на медиите, категоричен бе депутатът. В последно време БНР била опозиционна медия.

Припомняме, вчера генералният директор на БНР Андон Балтаков подаде оставка и поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Мотивът за оставката на Балтаков бе, че по законов път се дава възможност за политическа намеса в обществените медии.

В тази връзка днес от Министерството на куртурата обясниха, че само организирали дискусия за промени в Закона за радио и телевизия.

На заседанието в парламента пък независимият депутат Красимир Янков поиска изслушването на генералните директори на БНР и БНТ в пленарната зала.

От МК се оправдават, че само организирали дискусия за промени в Закона за радио и телевизия

От МК се оправдават, че само организирали дискусия за промени в Закона за радио и телевизия

Съобразяват ЗРТ със Закона за публичните финанси