Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи като приоритет укрепването на българо-турската граница при оперативните мерки срещу нелегалната миграция, съобщава БНР.

След края на първия ден от заседанието на европейските лидери вчера тя припомни, че по искане на Европейския съвет е изготвила писмо, в което е представила подробно действията на ЕК по пакта за миграцията и убежището.

"Донев 2" предлага 32 млн. лв. за МВР и МО за спиране на мигрантите

"Донев 2" предлага 32 млн. лв. за МВР и МО за спиране на мигрантите

В условията на засилен натиск

"По отношение на оперативните мерки фокусът беше и остава преди всичко върху работата за укрепването на българо-турската граница, започването на два пилотни проекта за управление на границите - как се справяме с пристигналите мигранти на границата не само в България, но и в Румъния, както и да се покажат най-добрите практики при това управление за бързите процедури за даване на убежище или за завръщането", отбеляза Фон дер Лайен.

Припомняме, преди дни стана ясно, че Европейската комисия стартира пилотен проект с България за превенция на незаконните пристигания, засилване на граничното управление и управлението на миграцията.

Проектът обхваща укрепването на външните граници със засилени мерки за наблюдение, които следва да бъдат приложени на българо-турската граница.

Демерджиев: Толкова много мигранти никога не сме спирали

Демерджиев: Толкова много мигранти никога не сме спирали

Постоянен арест за хванатия в пловдивско военен каналджия, бременната е в болница