Задържаната бременна жена, превозваща мигранти, е позната на полицията. Преди това е залавяна да шофира с наркотици, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в Стара Загора, съобщи БГНЕС.

По думите му разработката е на Военна полиция. Тя и арестуваният военнослужещ са били следени отдавна. Освен беше задържан още един в превоза на нелегални мигранти.

Демерджиев призова следващото Народно събрание за увеличаване на наказанията за каналджийство. "Три текста в Наказателния кодекс да бъдат преработени така, че тези хора да бъдат възпрени. Една такава превенция би помогнала страшно много. Миналата седмица бях на Съвет в Брюксел. Там усилията ни се оценяват високо. Оценява се това, че ние възпрепятстваме много хора да не преминат през нашата територия, за разлика от Италия, например, където разполагат с много повече ресурси, но там трафикът на хора расте, а при нас намалява", посочи той.

Правна комисия няма да гледа днес по-тежки наказания за каналджиите

Правна комисия няма да гледа днес по-тежки наказания за каналджиите

От Министерство на правосъдието също нямат готово становище за промени законопроекта за изменение и допълнение в Наказателния кодекс

Вътрешният министър каза още, че мигрантският натиск у нас е безпрецедентен, като желаещите да проникнат на наша територия са в пъти повече, но много малка част от тях успяват. "И понеже ние ги преследваме и залавяме, това става обществено достояние и създава впечатлението, че има повече мигранти. Но няма, уверявам ви! Толкова малко България не е пропускала в нито един момент", посочи той.

Демерджиев съобщи също, че страната ни вече е получила от ЕС над 141 млн. евро за охраната на границата с Турция. "Сега се водят преговори за техническото обезпечаване на тези 110 км от границата, които не са обезпечени. Имаме уверение, че ще получим автомобили, финансиране за нови щатни бройки и средства за техническа защита както по земя така и по въздух", уточни той.

Демерджиев: ЕК финансира техническото обезпечаване на границата ни с Турция

Демерджиев: ЕК финансира техническото обезпечаване на границата ни с Турция

Министърът е оптимист за влизането на България в Шенген до края на годината

Във връзка със задържаните край Хасково трима каналджии, превозвали четирима чужденци, bTV информира, позовавайки се на военно-окръжният прокурор на Пловдив Христо Анчев, че воененнослужещият, е шофирал пилотен автомобил. В автомобила на бременната жена се е возил третият задържан, на задната седалка имало трима нелегални мигранти, а четвъртият бил в багажника. Тримата каналджии са признали, че са превозили и други четирима нелегални мигранти, но тъй като автомобилът им се бил повредил, те са свалени в района на парк "Кенана".

При задържането им жената заявила, че има нужда от спешна помощ и била транспортирана в болница. Снощи военен съд е заседавал в Пловдив и е постановил постоянен арест за военнослужещия и за другия задържан мъж.

Случаят се разследва от Военна полиция. Чужденците са настанени в мигрантски център.