Директорът на НЗОК проф. Петко Салчев поиска представители на парламента, на различните лекарствени агенции да седнат на "една маса" и да обсъдят как да се спре доплащането за лекарства от страна на пациентите в България. Това стана ясно от думите му по време на семинар, на който бяха представени дисбаланси в достъпа до лекарствена терапия, която се плаща частично или напълно от бюджета на Касата.

НЗОК променя плащането на 85% от болниците

НЗОК променя плащането на 85% от болниците

Джипита остават без 1000 лв., ако откажат ваксинация

"Наличието на много лекарствени продукти с различни цени в дадената група след появяването на генеричен продукт, който трябва да бъде с 30% по-малка цена, води до това, че следващият продукт изкривява пазара и пациентите трябва да доплащат. Конвенционалната политика - лекарствена, която трябва да бъде прилагана, е да се предлага най-ниската цена, а след това по избор следващите. Сега се изписват според това, което прецени лекарят", обясни масовият проблем Салчев. По думите му, "голямото разминаване в цените не е ефективно". "Ние вкарваме продукт, за да подбием цените, а след това веднага го изкарваме.

Наблюдаването на пазара става от две агенции, обясни той, с което се оправдава безсилието на НЗОК. Дали да се стигне до това - лекарят да изписва молекула, Петко Салчев обясни, че това е прогенерична политика, която трудно ще бъде въведена в рамките на 2-3 г., защото специалистите трябва да бъдат обучени по съответния начин и да се прецени кое лекарство ще е подходящо за дадения пациент. Трябва да се търсят решения, всички, които разбират от лекарствена политика, да седнат на една маса и да се каже какво може да се направи в период от 5-10 г.", смята той.

НЗОК плаща най-ниската цена, пациентът доплаща за по-скъпото лекарство - на референта, а целта - да се реферират другите цени към нея. "Не можем да бъдем наблюдатели, а управляващи пазара. Парламентът не може да реши нищо, докато не се говори и не се предприемат конкретни стъпки. Тази ситуация продължава години, трябва да се постави въпросът дали има някой интерес, ако не се постави, пациентът ще продължава да доплаща, а ние ще бъдем страната, която има най-големи доплащания", категоричен е той.

Ирена Бенева, експерт в НЗОК и Вероника Вълкова, началник отдел Лекарствени препарати, разясниха подробно механизма за доплащане на лекарства.

През 2021 г. НЗОК е сключила договори с всички 172-а притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти. Няма притежатели тази година, които са отказали сключване на договор, миналата година имало 6 такива. Годишни бюджети по основни групи за 2021 г. - група А - 478 млн. лв., група Б - 304 млн. лв., група В - 560 млн. лв.

Следващия месец НЗОК очаква Сметната палата да направи проверка за миналата година, вече се оценяват рисковете от приложението на механизма и рисковете за бюджета, съобщи управителят Петко Салчев.

Шефът на дирекцията по лекарствата в НЗОК Владимир Афенлиев обясни, че има продукти с разлика на доплащането от 20 ст. до 73 ст.

584 лв. на месец добива референтът при 75% реимбурсация - хората трябва да доплащат 25%, а те доплащат много повече.

Почти всеки месец има обаждания от разтревожени пациенти, които получавали 100% безплатен медикамент, после се налага да доплащат. Това се случва, когато влезе нов референтен продукт, обясни още експертът. Има и нелоялни практики, вадят се продукти, за да се вкара нов референтен, с нова молекула, на по-висока цена, уточни той.

Петко Салчев добави, че България е една от страните с най-много доплащания и това се казва във всички доклади на ЕС. Всяко ново лекарство, което влезе в позитивния списък, вдига рязко разхода на НЗОК, уточни той. По думите му, работещо решение ще е контрол върху пазара и спазване на правилата.

Салчев смята, че ако се предложи социално-застрахователен механизъм, не трябва да се налага на НЗОК какво да плаща, а тя трябва да избира. Държавата използва всичко, което влезе на пазара, да се плаща по ред. Това наложило създаването на механизма, тъй като НЗОК има бюджет.

Искат да премахнат 25% и 50%: "Ние плащаме 10 ст., а човекът - 70 ст. Разпределя се ограничен ресурс нерационално, ако се тръгне при тези стойности, които са по бюджета, направен е разчет колко ще струва за диабет, сърдечно-съдови". 132 млн. лв. трябвали на тази база, за да се компенсира отстъпката. Ако се вдигне 25% на 50% - пациентът щял да плаща, трябва всички пациенти да имат еднакъв достъп и да не се предизвиква отказ на лечение, категоричен е той.

Салчев се притеснява от допълнителното разпределение на резерва, по думите му ще има оценка и на механизма.

"Очаква се проверката на Сметната палата, НЗОК е непрекъснато проверявана", заключи още шефът на Касата.

Петко Салчев коментира и протеста на пациентите с лупус, които са лишени от лекарството си. Той обясни проблема - медикаментът не е изключен от списъка на НЗОК, а от Позитивния списък, пациентите с лупус и имуноглобулините са лекувани извън кратката характеристика на продукта, което не е разрешено. НЗОК плаща само за лекарства само за пациенти по кратка характеристика. Това лекарство се използва off lable (извън етикета), категоричен е той.