В Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) обсъждат да се промени доплащането до 85% за болниците и то отново да е свързано с дейността им за месец.

Това съобщи управителят на НЗОК Петко Салчев по време на семинар, в който се обсъдиха проблеми в дейността на НЗОК, бюджета, доплащането на лекарства и др.

МЗ временно спря проекти за държавни болници за около 25 млн. лева

МЗ временно спря проекти за държавни болници за около 25 млн. лева

Всички оферти са отивали при зам.-министър Жени Начева

"Ако даден лекар, болница е изработила Х дейност, да се умножи по съответния коефициент и ще се получи доплащане, защото НЗОК и нейната функция е да закупува услуги, а не да дава субсидии. Това доплащане в момента е неефективно. Има райони, където на общопрактикуващи са платени 39 лв. средно и друг - на джипи - 2858 лв.", обясни той.

Салчев отказа да назове районите, но съобщи, че е дал сигналите на Българския лекарски съюз (БЛС) и Българския дентален съюз.

Личните лекари: Вече ще трябва да се бием за ваксини ли?

Личните лекари: Вече ще трябва да се бием за ваксини ли?

Георги Миндов: Представител на ВМА е прередил десетки джипита

Петко Салчев обясни и идеята да не се плащат обещаните от правителството на премиера Бойко Борисов 1000 лв. на лекарите на първа линия, в случай че откажат да ваксинират пациенти.

Правят е-система за джипитата, които поставят ваксини

Правят е-система за джипитата, които поставят ваксини

За заявка на количества и вид ваксини

"Няма да се плаща 1000 лв., ако се откаже да се ваксинира. Това са пари, които се превеждат от държавен бюджет, ние ги превеждаме в рискова среда. Ако джипи откаже на пациент в неговата листа да приложи ваксина, нарушава програмите, прави се проверка и се прекратява плащането в момента. Така политиката на държавата е насочена към повишаване на ваксинацията, това решение се взе от Надзорния съвет", категоричен бе той.

Сега условието, че ако не си изпълняват договореностите с държавата, няма да дадат парите и тъй като ваксинацията е вече държавна политика, ако здравно осигурено лице се оплаче, трябва да се спрат парите на джипито, обясни още Салчев.

Шефът на НЗОК настоя да се мисли българите да доплащат по-малко за лекарства

Шефът на НЗОК настоя да се мисли българите да доплащат по-малко за лекарства

НЗОК е безсилна при две агенции, които проверяват

Гарантираното плащане на болниците бе въведено миналата година по време на пандемията от коронавирус, за да може да няма липси на средства в здравните заведения заради масовия отлив от пациенти с други заболявания.

НЗОК обсъжда и друга идея, която може да бъде въведена до два месеца. Всеки пациент ще може да проверява през телефона си досието, дали има пропуски или грешки в него и с един обратен бутон да казва - "Не съм аз", представи идеята управителят на НЗОК Петко Салчев. В момента, в който аптеката изпълни дадена рецептурна бланка, пациентът да получава SMS, че на негово име са отпуснати лекарствени средства.

Е-рецептите стават задължителни от 1 юни

Е-рецептите стават задължителни от 1 юни

НЗОК няма да заплаща лекарства по издадени след тази дата хартиени рецепти

Следващата седмица ще пуснем указание как ще става, през регистрацията на сайта на НЗОК - с ПИК или електронен подпис и ще се активира акаунт на телефона, добави Салчев.

В най-скоро време ще може да се използва услугата, вчера е подписана офертата за телефоните. Идеята възниква, тъй като е нараснал броят на пациентите, които се оплакват, че имат проблеми с досието.