Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров отказа да си подаде оставката, предаде БНР.

Тя му беше поискана по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ-СДС на брифинг в сградата на Столична община. Тогава съветниците поиска оставките и на зам.-кмета по финанси Иван Василев и зам.-кмета по култура Яна Генова.

От ГЕРБ обвиниха Димитров, че е наел за управител на гробищата Мартин Тодоров, след което две, свързани с Тодоров фирми, са поели обществени поръчки, наложени от общинското предприятие.

Шефът на "Гробищни паркове" отрече това твърдение, като поясни, че са сключени договори без обявяване на обществени поръчки.

Припомняме, че в края на март месе Румен Димитров подаде сигнал до прокуратурата, понеже беше установена е търговия с гробни места, опаковани при местене на костите на покойници от малки населени места, като така се придобиват места в гробищните паркове на София за продажба. Установен е също фрапиращ случай, в който кремирани хора са им "изразявани костите" образно казано и са взимани гробни места с цел продажба и препродажба. Цената на място в Централни гробища, поради дефицита, е десетки пъти повече от цената, която по наредба се плаща към Столична община.

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП "Гробищни паркове"

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП "Гробищни паркове"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура