Седмица след като започнаха да мият голямата улица в ромския пловдивски квартал "Столипиново" с шампоан на гости в махалата ще бъде председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер. Това съобщиха от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Във вторник тя ще посети "Столипиново" като част от официалното й посещение в България. Тя ще разговаря с учители, деца и родители от началното училище „Найден Геров“ и детската градина „Лилия“, както и с лекари и персонал в медицински център „Изток“.

Две начални училища, детска градина и медицински център са целеви обекти на проекта „Интегриран подход за социалното включване на роми и други уязвими групи в Община Пловдив“, чието изпълнение ще започне през септември 2016 година със швейцарско финансиране.

Планира се изграждането на две  нови сгради - за Образователен център Столипиново и за допълнителни кабинети към медицинския център, както и поредица от образователни и здравни дейности в периода до април 2019.

С общ бюджет от 1, 077 500 лева (633,800 швейцарски франка) проектът е насочен към дейности в образованието и здравеопазването, които са ключови за ромското приобщаване. Целевите райони са Столипиново, най-големият ромски квартал в Европа и съседният град Куклен, където има компактна група роми.

Маргинализацията на Столипиново е пример за концентрация на много негативни тенденции: голяма безработица, голям брой деца, отпаднали от училище и неграмотност.

И в двата района – Столипиново и Куклен, проектът цели да подобри достъпа на ромските деца до детска градина и училище, като подобри качеството на преподаването и поощри родителите да изпращат децата си на училище.

В сферата на здравеопазването проектът ще работи за подобряването на достъпа до първичната медицинска помощ за деца, бременни жени и млади семейства, както и да засили здравната профилактика и семейното планиране.