Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс е бил на посещение в България от 5 до 7 юни 2012 г.

По време на визитата си той се е срещнал с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на отбраната Аню Ангелов и с директори на българските разузнавателни служби.

Генерал Петреъс, който е бивш началник на Централното командване на САЩ и на коалиционните сили в Ирак и Афганистан ни е благодарил за участието на страната в мисията.

ВМРО пак питат:
От нас ли ще излитат US самолетите при конфликт в Иран
Още...

Той е оценил високо сътрудничество между ЦРУ и българските разузнавателни служби в областта на разузнаването.

Директорът на ЦРУ е приветствал усилията на българското правителство в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията.

Генерал Петреъс е подчертал, че САЩ одобряват и насърчават усилията на България да се модернизира, както и за разнообразяване на енергийните източници и за осигуряване на по-голяма прозрачност в енергийния сектор, както и за постигането на сигурност и стабилност на Балканите.

Дейвид Петреъс оценява важността на близкото партньорство на САЩ и България и очаква това партньорство в областта на разузнаването и в други сфери да се задълбочава занапред.

България и САЩ споделят обща визия за рисковете и заплахите към сигурността в региона и в глобален аспект. Това е станало ясно на срещата между президента Росен Плевнелиев и директора на Централното разузнавателно управление.

Премиерът Борисов пък коментира след края на визитата - „Фактът, че той отдели толкова време за посещение в София, е знак за доверието, което партньорите ни имат в нас".

„Благодаря на директора на ЦРУ за високата оценка за направеното от българското правителство в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията и за подкрепата на нашата политическа воля да се справим с тези проблеми", заявява още Бойко Борисов.

Той се присъединява към оценката на госта, че сътрудничеството между ЦРУ и българските разузнавателни служби е изключително добро и ползотворно.