Адвокат Веска Волева представи схема, в която ръководители на банки са съсобственици в паралелни банки или частни фирми, които събират задълженията.

По време на пресконференция тя даде конкретни примери от нейната адвокатска практика, като се спря на две банки, чиито клиенти са се обърнали към нея за съдебна защита.

Двама от членовете на управителния съвет на Юробанк И Еф Джи България (Пощенска банка) са част от управителните органи на други, свързани с банката фирми.
Тези лица вършат две работи наведнъж - управляват банка и събират вземания.

Проследяването на печалбата е трудно, поради факта, че дружествата се притежават взаимно и се стига до едноличен собственик, който е чуждестранно юридическо лице.
Нарушението се състои в това, че частни фирми нямат право да се занимават с банкова дейност, която е строго лицензирана и контролирана от БНБ, коментира юристката.

Чрез прехвърлянето на дълговете на успоредните фирми се отклоняват средства, които не влизат с банката.
„Считам, че цесията на дългове на банки на трети лица противоречи на закона по причина, че връщането на банковите кредити е част от банковата дейност, за която се изисква лиценз, а паралелните фирми нямат такъв, поради което не и банки", заяви адвокат Волева.

Тя посочи, че банковите служители нямат право на паралелна дейност, защото вредят на интересите на институцията, която ги е наела и от която получават солидно възнаграждение.

Адвокат Волева обясни, че дейността по събирането на вземания е уредена в ГПК и се извършва единствено от съдия-изпълнител със съответните законови гаранции, а не от всеки, който пожелае.
По този въпрос българската прокуратура мълчи, каза Веска Волева.

Банките задължават клиентите си да се застраховат в дружества, които се управляват от същите лица, които управляват банките.
Така кръгът се затваря, посочи още защитникът.

Вторият пример, който посочи Веска Волева е с Райфайзенбанк. Членове на управителните органи на банката са представители и управители на други фирми, които се занимават с изкупуване на дългове от банката, със сделки с недвижими имоти и консултантска дейност.

Веска Волева е категорична, че е дадена законова безконтролност на банките.
Тя предлага промяна на чл. 417 на ГПК, който приравнява статута на банките с този на общините и на държавата.
Адвокат Волева е категорична, че банките трябва да отидат в конкуренция.

По думите на Явор Джиджев - новият председател на Съюза за стопанска инициатива, банките трябва да предложат по-достъпни лихви на малкия и на средния бизнес.

От своя страна бившият евродепутат и шеф на административен съд Варна Душана Здравкова заяви, че от финансовия министър Симеон Дянков е поискано започването на диалог между правителството, банките и гражданските организации.
По думите й този диалог трябва да е прозрачен, за да се знае точно какви законови промени се готвят.