Назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура и само в тази процедура в рамките на България. По предложение на Министерски съвет и с указ на президента се назначават председателите на службите. В нито едно изискване на закона председателите на службите не трябва да бъдат съгласувани с когото и да било, включително и с други представителства или посолства.

От парламентарната трибуна на Народното събрание първо правилата разясни председателят на ДАНС Пламен Тончев. Той констатира незаслужено отношение спрямо служителите на ДАНС, които ежедневно работят за защитата на държавността и родината.

По отношение на разрешението за достъп за включването на списъка на служителите на ДАНС за работа с класифицирани материали на НАТО и ЕС, Тончев увери, че не се съгласуват кандидатите за ръководители на партньорските служби. Той не знае какъв е източникът на твърдението, че съществуват дефицити на доверие на партньорите към българските служби. ДАНС е надежден и търсен партньор от европейските служби и службите на НАТО, увери Пламен Тончев и посочи като пример свои командировки, както и посещения у нас на представители на чужди служби. "Оценката на европейските партньори на България са високи спрямо ДАНС и другите служби", уверен е Тончев.

ДАНС оцени записа от заседанието на ПП като безобразно политическо говорене

ДАНС оцени записа от заседанието на ПП като безобразно политическо говорене

Шефовете на ДАР и Военно разузнаване отказаха коментар

Пламен Тончев подчерта, че службите са основен стожер на защита на обществото и гражданите. Недоказаните твърдения вредят за държавата, международното сътрудничество и мотивацията на служителите на службите, а дискредитирането на институциите и разделянето на обществото е елемент от хибридните влияние от Москва, коментира още Тончев.

Той призова депутатите да помислят какво са направили за ДАНС и Дирекция "Национално разузнаване". Отговорът на Тончев - е нищо, но увери, че ще продължи да отстоява принципите, морала и ценностите на ДАНС.

Шефът на Военното разузнаване Венелин Венев заяви, че не може да коментира действия на политически обекти или субекти. Доверието на НАТО и ЕС при службите е налице, увери той и повтори тезата си на председателя на ДАНС - че председателите на националните служби се назначават от Министерски съвет и с указ на държавния глава.

Венев е готов да даде информация какво се е случило преди и по време на войната в Украйна, само че на засекретено пленарно заседание.

Асен Василев не се притеснява да бъде разпитван за записа

Асен Василев не се притеснява да бъде разпитван за записа

Съпредседателят на ПП отрече да е заплашвал Радостин Василев

Председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев обясни на депутатите какви са основните правомощия на подопечната му държавна структура. Той поясни, че съгласно Закона, ДАР е служба за сигурност, подчинена на Министерски съвет. ДАР участва в дейността на разузнавателни общности и на ЕС. "ДАР не е на президента Румен Радев, не е на някоя партия, а е национална служба за сигурност, която извършва външно разузнаване", категоричен бе Гечев.

Той е работил с всички разузнавателни служби на НАТО и ЕС. Никой, никога не е изявявал нито официални, нито неофициални желания или намерения да утвърждава, да съгласува, да одобрява суверенни национални решения, подчерта Антоан Гечев. "Доверието може да бъде загубено за 1 ден, за 1 час или за 1 минута. Винаги съм се стремял да изграждам доверие. Това доверие към държавата зависи и от вас, депутатите, как ще се изгради", обърна се шефът на ДАР към депутатите.

Антоан Гечев заяви още, че никой не е посочил от какви реформи имат нужда разузнавателните служби. Разузнаването през 2021 г. в ДАР се водело от 9 до 17 ч. само в работни дни, даде пример Гечев и добави, че в празничните и неработни дни имало само охрана. ДАР е реформирана и структурирана държавна агенция, подчерта той.

Шефът на ДАНС Пламен Тончев посочи, че не се разбират функциите на агенцията. Освен това никой не разбирал нуждата на ДАНС от финансиране, а и за родното ФБР са нужни още кадри.

Даниел Лорер, ПП, попита дали се обменя информация с партньорските служби след взаимно доверие. Пламен Тонев отчете, че през 2021 от партньорски служби сме получили 1500 документа, 3400 са документите, получени миналата година. Толкова сме им предоставили на свой ред.

Стана ясно по време на изслушването, че бивш съветник на бивш премиер е съгласувал позицията ни за РСМ с Югозападната ни съседка. Подробности шефът на ДАНС не разкри, тъй като се водело досъдебно производство. По-късно от парламентарната трибуна от страна на депутат от ИТН излезе името Весела Чернева, съветник на правителството на Кирил Петков.

Само два са случаите, в които има теч на информация от агенцията към външни източници. Има образувани досъдебни производства.

Пламен Тончев не се нае да тълкува какво означава "ала-бала с президента" от записа на ПП, на което настояха от БСП. Георги Свиленски от БСП изтъкна, че не е ясно дали е станало ала-бала с президента или чики-рики, но едно е сигурно - станало е шменти -капели. Шефът на ДАНС изтъкна, че няма данни президентът да се е месил в изборите.

Но пък обвини министър в редовно правителство, който се държал като агент на чужди служби. Ръководителят на този министър знаел. Хамид Хамид от ДПС разкри кой е ръководителят на министъра в редовен кабинет, който се държал като агент на чужда държава - Кирил Петков. До този извод стигнал, защото в последните две години, откакто Тончев в начело на ДАНС редовно е било правителството на ПП.

Атанас Атанасов, ДБ, видя кампания за дискредитиране на вторите в парламента, а от вчера станало ясно, че и Румен Радев участвал в нея.

Радостин Василев напусна ПП, пусна запис и му сложиха охрана

Радостин Василев напусна ПП, пусна запис и му сложиха охрана

ПП били отговорни да бъдат единствената преграда пред ГЕРБ, а предали избирателите си