Службите не са на президента, те са на България и всички трябва да са наясно с това. Това като коментар на заявките да се направят промени в начина на назначаване на шефовете на специални служби даде президентът Румен Радев, който присъства на учение в Ново село.

Радев поясни, че службите са под прякото оперативно ръководство на Министерски съвет в лицето на министър-председателя.

Не скри и възмущението си, че "сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства". "Това са абсолютни глупости", каза Радев. 

ПП/ДБ нямат кадри за овладяването на службите

ПП/ДБ нямат кадри за овладяването на службите

Президентът Румен Радев умишлено бави втория мандат

Според Радев службите вече са сериозно реформирани и полагат максимум усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат. 

Президентът напомни, че миналата година ръководството на ДАНС е било в САЩ, по тяхна покана, където е получило наградата "Джордж Тенет", която се дава само веднъж в годината само на една служба от целия свят. Наградата на ДАНС е дадена за "изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ, за образцовото взаимодействие в борба с тероризма и укрепване на демокрацията и нейната защита от зловредни влияния".

Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функциите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори.

Според него проблемът е по-дълбок, защото засяга моралните устои на политическата класа.

Мария Габриел замразява разговора с Денков
Обновена

Мария Габриел замразява разговора с Денков

Борисов притеснен от смяната на директори на училища и офицери в службите

За фразата от записа, че ПП са имали между 7-10%, но са направили "ала-бала през президента", Радев коментира: "Алабализмите не са мой прийом. Очевидно са прийом на други хора, както стана ясно от записите. Нека тези хора обяснят своите думи какво са имали в предвид. Както следва да обяснят и много други неща", каза той.

Президентът Румен Радев, който днес ще връчи втория мандат в рамките на процедурата за излъчване на правителство от 49-то Народно събрание, не каза дали има очаквания за редовен кабинет.

Президентът Румен Радев наблюдава учението "Отбранителен щит" 2023 на полигона в Ново село. В стрелбите участват 850 войници от три държави: България, Италия и САЩ. Те са част от серията учения Defender Europe 23, които се провеждат в периода април-юни 2023 г. в Балтийския, Балканския, Черноморския и Средиземноморския регион

След теча - нова ситуация, според Биков, и "с нас ала-бала няма да си правят"

След теча - нова ситуация, според Биков, и "с нас ала-бала няма да си правят"

От какво да ни е страх, от какво да го е страх Борисов?