Ще разберем дали Цветан Цветанов е успял в усилията си да се пребори с корупцията и организираната престъпност, ако получим покана за Шенген и влезем в това европейско пространство. Това заяви Иван Костов на брифинг на ДСБ в централата на партията, предаде БГНЕС.

Бившият премиер заяви, че е възможно България да загуби шансовете си да влезе в Шенгенското пространство заради несправяне с организираната престъпност, а отговорността ще е на ГЕРБ и на правителството. Според Костов, оставането извън Шенген ще доведе до загуба на влияние и европейски средства.

Виждаме непрекъснати "катастрофи" на прокуратурата и дознанието, съдът пуска обвиняемите, продължи съпредседателят на Синята коалиция. Според него в опита си да покаже, че не е загубил енергията си в борбата срещу престъпността и корупцията ведомството на Цветанов засилва натиска, който изглежда отчаян.

Забелязва се влошена криминогенна обстановка в страната и то в ситуация на криза, причините са много и най-вече - липса на реформи в съдебната система, каза Костов.

На журналистически въпрос дали е съгласен със Симеон Дянков, че кризата е свършила и дали „сините" ще искат оставката на вицепремиера, ако бюджет 2011 бъде приет в този си вид и ситуацията в страната се влоши, Костов отговори: "Ела зло, че без тебе по-зло". Обяснението му бе, че оставката на Дянков би могла да хвърли страната в политическа криза.

Опитът на Бойко Борисов да реабилитира режима на Живков отприщи вълна от желаещи да бъдат реабилитирани, отбеляза лидерът на ДСБ по темата за реакцията на „сините" политици спрямо тезата на премиера.

Създава се опит проблемите да се решават не чрез закона, а чрез общественото мнение, а то не е арбитър, арбитър е съдът, отсече Костов. Смисълът на писмото на Синята коалиция до ЕНП е с призив оттам да се разграничат от тезите на премиера.

Ако главният прокурор поиска имунитета на Румен Петков ще гласуваме "за", отбеляза Костов. Но има достатъчно инструменти и НС да вземе отношение по въпроса, който, всъщност е доста стар, заяви лидерът на ДСБ по последната медийна интрига около Ваньо Танов и Румен Петков.