Тази вечер отново се провежда шествие в подкрепа на Украйна. Това се случва на 64-тия ден от началото на войната в Украйна, съобщи bTV. 

Пред президентството, събралите се освиркаха БСП и президента Румен Радев. Според тях, позицията на държавния глава е позорна и призоваха за ясна и категорична позиция по отношение на изпращането на военна помощ за Украйна.

Радев пита чии интереси обслужва кабинета "Петков"

Радев пита чии интереси обслужва кабинета "Петков"

Спирането на доставките на газ за него ще бъде истински тест за европейската солидарност

Те настояват българското правителство да вземе решение, въпреки че по думите им подобна стъпка вече е закъсняла.

Хората на площада призовават България да не бъде неутрална и да защити нападната страна, а не агресора.

В инициативата участват и много украински граждани и бежанци, които развяват знамена и плакати с призиви "Оръжие за Украйна".

Шествието тръгва от президентството и ще стигне до "Орлов мост".

За военната помощ е добре да има конкретно запитване. България има заводи, които могат да ремонтират тежка техника, ще питаме правителството и парламента дали можем да възстановяваме такива машини и ще отговорим.

Предлагаме да ремонтираме военната техника на Украйна

Предлагаме да ремонтираме военната техника на Украйна

За военната помощ е добре да има конкретно запитване

Това заяви българският премиер Кирил Петков в Украйна на съвместен брифинг с президента на Украйна Володимир Зеленски.

"България, Българският парламент трябва да подкрепи предоставяне на военно-техническа помощ и след това решение ще дам задача на военния министър (Драгомир Заков - б.р.) да организира цялата тази помощ. Възстановяването на тяхната военна техника е по-важно от помощта, която други страни могат да предоставят", каза Петков.

Припомняме, че вчерашното остро изявление на Радев за действията на българското правителство бе критикувано от някои министри. Днес президентът отговори индиректно на репликата на вицепремиера и финансов министър Асен Василев от вчера, че позицията да не се изпраща оръжие на Украйна, за да не се удължава войната е позорна.

Василев започва „дискусия“ с Радев: Позицията му за Украйна е позорна

Василев започва „дискусия“ с Радев: Позицията му за Украйна е позорна

Никой не иска да води война, но ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар

Цинично в енергийно най-бедната държава в ЕС и най-бедните граждани да се казва "ще намерим газ, но ще плащаме по-скъпо", заяви президентът. 

Размяната на реплики продължи и днес, въпреки че пред журналисти президентът заяви, че не желае да обсъжда в Испания, където се намира на посещение, вътрешнополитически сблъсъци.

Според мнението на Радев сигурността в момента във всичките ѝ измерения е поставена на изпитания - военната, икономическата, а се говори все повече и за социалната сигурност. Държавният глава предупреди, че на вратата чука вторичната война на войната в Украйна, а сме на прага и на продоволствена криза. Блокирани са пристанищата на втората по големина държава производител на пшеница, Украйна, и Българската държава трябва да изиграе своята роля, за да подпомогне износа. Работим за износ на пшеница по река Дунав, посочи Румен Радев.

Снимка 572201

Източник: EPA/БГНЕС

На въпрос обаче справя ли се правителството, Радев бе лаконичен: Това ще кажат хората. Вчера бях достатъчно категоричен в своите оценки."