На 7 -ми декември, както всяка година, празнуваме рождения ден на СДС. Празнуваме раждането на надеждата за свобода и демокрация в България, след 45 години комунизъм. Така започна лидерът на Съюза на демократичните сили Божидар Лукарски словото си по случай 27-ия рожден ден на СДС, съобщиха от пресцентъра на партията.

Надеждите и мечтите на нас, младите хора, бяха свързани със СДС. Защото там беше събрана енергията на всички, които искаха свобода и демокрация, искаха България да бъде европейска държава, а не членка на СИВ и Варшавския договор! СДС беше сила, защото беше единен съюз от свободни хора, които гледат в една посока. И цялата история на този съюз, от създаването му до днес, е свързана с тази посока. И тя е ясна за всички - към Европа и НАТО, към ценностите на демокрацията, към свободния пазар, към свободата на личността и словото! Замяната на тоталитарна с демократична България през последните 27 години, се случи благодарение на усилията на Съюза демократичните сили и всички седесари, припомни той.

Лукарски признава, че през годините са се случили не само хубави неща, но в същото време е горд и благодарен, че е лидер на партия, която за разлика от много други в Източна Европа, се съхрани и продължава да бъде гарант за пътя, който избра България след падането на комунистическия режим. 

Той убеден, че всеки един от председателите на СДС преди него, има своите заслуги и той винаги ще уважавам постигнатото от тях, докато са работили за СДС, дори и поели по друг път през годините.

Сега държавата отново е изправена пред надигаща се червена вълна, а популизмът набира все по-голяма сила, предупреди той. В този момент, мисията на СДС е да не допусне да се върнем там, откъдето тръгнахме преди 27 години - когато махнахме член първи от Конституцията и обърнахме лице на Запад. Както тогава се опълчихме на комунизма, на Държавна сигурност и влиянието на Москва, така сега трябва да застанем категорично срещу заплахата на власт да се върнат децата и внуците на същите тези комунисти, в прегръдка с популистите и ДПС, настоя лидерът и призова към единство срещу заплахата.

СДС трябва да предложи програма, с която десницата в България да спечели доверието на тези хора, да им предложи визия за една модерна и богата държава. Държава, в която предприемчивите ще имат още повече свобода и възможности, младите - реализация, а хората в неравностойно положение, децата и пенсионерите, ще получат достойно отношение. Но това не трябва да става с неизпълними популистки обещания, а с ясна и последователна програма и десни политики, смята той.

Затова, за предстоящите избори, независимо кога са те, СДС трябва да потърси максимално широко дясно обединение, в което никой демократ няма да бъде изключен. Не трябва да се взираме в миналото, да съдим и да размахваме пръст. Трябва да гледаме напред и да поканим всеки, който е десен и милее за България. Вратите на "Раковски" 134 са широко отворени, каза още Лукарски. 

Лукарски е разрязал тортата с бившия президент Петър Стоянов, с бившия председател на парламента от силните сини години Александър Йорданов и с ексдепутата и топ анализатор Емил Кошлуков, който в зората на демокрацията бе участник в прословутата Кръгла маса. Присъствал е и друг бивш председател на парламента - лидерът на БНД Борислав Великов, съобщи "24 Часа".

Петър Стоянов е пожелал СДС да събуди отново въодушевлението на хората. Признал е, че по негово време е било по-лесно, защото всички са чувствали такова.

Той е настоял вече да не се говори, че новоизбраният президент Румен Радев е русофил.  "Той е натовски генерал, той е избран за държавен глава. Пожелавам му успех", каза Стоянов пред журналисти на 27-ия рожден на СДС.

Сред присъстващите са били още съпредседателят на РБ и зам.-шеф на ДБГ Найден Зеленогорски , който 23 г. е бил член на СДС, лидерът на "Обединени земеделци" Петя Ставрева и доста знакови седесари през годините.

Меглена Кунева не е дошла, но почти всичките си депутати от ДБГ са уважили празника на сините. По-късно към купона са се присъединили и активисти на ДСБ, но без лидера си Радан Кънев.