Лидерът на ДСБ Радан Кънев даде заявка, че ще бъде премиер на България, като вече работел по въпроса, но все още не знаел кога може да му се отвори подобен шанс.

"Един десен лидер в България не може да има друга амбиция освен министър-председателския пост. Колко време ще му отнеме тази борба, зависи от гражданите, не само от него или партията му. Ще бъда премиер. Не мога да ви кажа кога. Съмнявам се, че ще е на изборите, които идват, въпреки че това, естествено, трябва да бъде цел", заяви Кънев пред БиТиВи.

Чрез обявения "Договор за Нова българска република" ДСБ не цели създаване на нова партия, а на по-широко движение, което да атакува политическата власт, а не да философства като по-малките формации.

Радан Кънев зове за отрязването на дебелеещата от 70 г. свинска опашка на властта

Радан Кънев зове за отрязването на дебелеещата от 70 г. свинска опашка на властта

Настоя за нова република

Радан Кънев обаче бе категоричен, че новият му политически проект няма да има нищо общо с Реформаторския блок. Според него моделът на партийна коалиция е приключен в България и няма как да се повтори повече, ако политическият субект иска да управлява.

"Целта е ДСБ да вложи своето лидерство, сили и идеи в по-голямо движение, което да атакува политическата власт, а не да анализира или философства. Идеята на едно ново дясно е да реализира идеи", уточни лидерът на ДСБ.

Той каза още, че няма никакво намерение да комуникира с премиера в оставка Бойко Борисов съставянето на кабинет след евентуални предсрочни избори.

"Няма да коментирам човек, който четири пъти през живота си е напускал поста преждевременно, за да избяга от отговорност и да спечели повече гласове на следващите избори. Аз го нарекох на нашето съвещание "булката беглец", съвпада му и с инициалите. Той е приключен, чао. В българската политика белият кон умря много отдавна", натърти Радан Кънев.