"Въпросът е не дали Русия ще ни врътне кранчето, ако откажем да плащаме за природния газ в рубли, а ще го допуснем ли". Това заяви пред БНР Румен Овчаров, енергиен министър в периода 2005-2007 г.

Според него не е правилна преценката на министъра на енергетиката Александър Николов, че плащането в рубли ще увеличи цената на газовите доставки.

"Не съм видял нито една разумна алтернатива. Евентуални увеличения на количествата от Азербайджан могат да дойдат едва след втората половина на годината", обясни Овчаров. Според него дългосрочната стратегия на Русия е всички стоки, от които Европа и светът не могат да задоволят потребностите си без руските ресурси, вече да се плащат в рубли.

Лена Бориславова: Не са установени руски парични потоци в Gemcorp

Лена Бориславова: Не са установени руски парични потоци в Gemcorp

Няма риск, защото няма подписани правно обвързващи ангажименти

Подписания меморандум на правителството с компанията "Джемкорп" Румен Овчаров определи като всеядност.

Овчаров казва, че промените в ръководството на "Булгаргаз" са били с цел компанията да бъде лишена от възможността сама да договаря бъдещи доставки на газ.

За позицията на ЕК - страните от ЕС да не заплащат с рубли на "Газпром" бившият енергиен министър каза, че ЕК не плаща. "Такова европейско решение не само няма, но и няма да има. Както и няма да има общо европейско предоговаряне на условията за доставка на природен газ, защото най-вероятно "Газпром" няма да се съгласи да договаря с една чисто административна институция, която после не плаща", каза Овчаров.

Според него това са пожелания на хора, които не искат да се заемат с отговорността, която лежи на плещите им. А изпитанията са големи - и настоящи, и бъдещи, каза Овчаров.

България не е платила целите количества газ за април, каза той.

"Предплатили сме 60%, което е в съответствие с договора. На 16 април трябва да се плати втората вноска, която е за 20% от предвидените количества", обясни Овчаров.

По думите му руският природен газ е гарантиран до малко преди края на април, а края на април можем да го посрещнем без природен газ". 

Русия с план, ако европейските страни се откажат от договорите за газ?

Русия с план, ако европейските страни се откажат от договорите за газ?

Песков предупреждава, че газът ще може да се плаща само в рубли

Руският президент Владимир Путин обяви новия ред за плащане на природния газ само в рубли, което бе посрещнато с отпор от страна на редица страни, включително Г-7. В последствие решение бе отложено, а в последните дни на март и доуточнено, че реално плащането ще става според договорните условия - в долари или евро, като обмяната на валута ще става в "Газпромбанк" през специално разкрити сметки.

В тази схема прави впечатление моментът, в който сделката се счита за завършена и плащането за извършено - след момента на превалутирането.