Правителството твърдо застава зад свободата на медиите, защото всеки друг избор на поведение спрямо тях означава връщане към лоши, стари практики. Това заяви премиерът Кирил Петков на среща с президента на "Радио Свободна Европа/Радио Свобода" Джейми Флай, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

За 73% от българите дезинформацията е проблем

За 73% от българите дезинформацията е проблем

Продължава да е по-високо доверието в ЕС, отколкото в правителството, парламента и съдебната власт

Според премиера приоритет за правителството е медиите да изпълняват своята мисия независимо и спрямо стандартите на професията. По думите му подобряването на правната рамка относно източниците на финансиране, борбата с езика на омразата и прозрачността на собствеността на българските медии са от ключово значение за независимостта им. Петков посочи, че с негова заповед от утре започва работа междуведомствена работна група относно изпълнението на препоръките на Европейската комисия за защитата на медиите и плурализма. С тази цел ще се обсъждат например обучения на служители на МВР за работа със сигнали, подадени от журналисти. Във фокуса на работната група ще бъде темата и за оптимизация на дейността на институции по отношение на защитата на журналистите, медийната собственост и финансиране им.

Без желязна кубинка и тишина в ефира обещават депутатите

Без желязна кубинка и тишина в ефира обещават депутатите

Ресорната комисия в НС не се е занимавала от месеци с медиите

Петков и Флай обсъдиха и предизвикателствата, пред които България и Европа се изправят заради войната в Украйна, хибридните атаки, фалшивите новини и дори фалшивите събития.

Джейми Флай отбеляза, че "Свободна Европа" ще разшири дейността си в България, като ще разчита на журналисти от страната. Президентът на "Радио Свободна Европа/Радио Свобода" посочи още, че в последните месеци от медията наблюдават изключително силна активизация на т.нар. интернет тролове и фалшиви новини в България по две основни теми: войната в Украйна и действията на правителството.

News.bg спира коментарите и войната във форума си

News.bg спира коментарите и войната във форума си

"Ден без тролове" пък отбелязват и други колеги