Сега ще има демокрация, а не желязната кубинка, както беше преди. Това заяви социалистът Александър Симов по време на дебатите за изискванията за избор на членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Съпартиецът му Иван Ченчев от трибуната се обърна към ГЕРБ, обвинявайки ги, че по тяхно време е имало тишина в ефира.

Припомняме, на 12 септември 2019 г. бе пенсиониран директорът на програма "Хоризонт" Ивайло Савов. Часове след това стана ясно, че е отнет ресора на един от водещите съдебни репортери в България - Силвия Великова.

На другия ден - 13 септември, за пет часа безпрецедентно бе спряна програмата на общественото радио. Първоначалното обяснение на ръководството бе, че сериозен технически проблем е предизвикал тишината в ефира на БНР.

След това стана ясно, че не е имало технически проблем.

На 2 октомври СЕМ наложи две глоби за общо 27 000 лева на БНР.

На 17 октомври медийният регулатор единодушно освободи Светослав Костов от шефското място.

Опозицията призова да не се посяга на БНТ. От ПП обещаха промяна заради протестите пред прозорците на БНТ. Мирослава Петрова посочи леещата се дезинформация за пандемията от ефира, за списъците с гости, които не бива да се канят в ефира. Има нужда от изцяло нов закон за обществените медии, каза отново Александър Симов. Първата стъпка била нови членове на СЕМ.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че ресорната комисия в НС не се е занимавала от месеци с медиите. Денят започна прекрасно, така според него явно трябвало да започват новините за ПП.

Биков критикува, че нямало как медиите да пишат позитивни неща за управляващите като гледали журналистите как се държат.

Какво работи СЕМ разясни на депутатите Любен Дилов от ГЕРБ. Трудно върви разговорът, отчете в хода на дискусията Тома Биков. Бездействате и не знаете какво да правите, подчерта той на финала на дискусията.